Gulyás Gergely szerint Guy Verhofstadtnak semmi joga elmondani a véleményét Magyarországról, ám az uniós politikust ez nem hatja meg

Büszkén vállalja az Orbán-kormány, azon belül is Gulyás Gergely azt a manipulatív kormányvideót, amellyel az európai parlamenti liberális frakcióvezetőt igyekeznek lejáratni a nemzetközi sajtóban. Verhofstadt a 168 Órának reagált az őt érintő vádakra.

2018. október 17., 18:34

Szerző:

„Orbán manipulálja a szavaimat a saját alt-right-os Európa-ellenes elképzeléseihez. Ezzel teljesen Vlagyimir Putyin kottájából játszik. Hasonlítsátok össze, mit állítanak, és hogy valójában mit mondtam, aztán gondolkodjatok el!" Ezt írta ki  Guy Verhofstadt  a Twitter-oldalára, megosztva az erről szóló Euronews-riportot.

„Ideje felrázni Brüsszelt! Védjük meg Európát!” mottóval készült egy újabb kormányzati videó, amely Guy Verhofstadtot, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának vezetőjét állítja célkeresztbe. A videó állítása szerint a belga politikus támogatja a bevándorlást.

A videó a külföldnek szóló kormányzati híreket közlő About Hungary weboldalon jelent meg azzal a kommentárral, hogy a magyar kormány nem hagyja megválaszolatlanul azt a sértést, amit a Sargentini-jelentés jelent. „Világossá szeretnénk tenni az európai közvélemény előtt, hogy nem akarunk bevándorlóországgá válni" – olvasható az oldalon, a videót pedig a szerdai Kormányinfón maga gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ajánlotta a széles európai közvélemény figyelmébe. Pedig a kormánypropaganda csúfos hírnévre tett szert.

„Ez Guy Verhofstadt, aki több bevándorlást akar” – látható ugyanis a nyitóképen, majd egy bejátszáson is megjelenik az európai politikus, amelyben azt mondja: „szükségünk van a migrációra”. Csakhogy a politikus szövege nincs jól megvágva, hallható, hogy az eredeti felvételen folytatja a gondolatmenetet, amelyet a kormányzati videó gondosan titkolna.

Az eredeti felvétel egy 2014 májusában megjelent videót, amelyből kiderül, mit mondott Verhofstadt pontosan: „Szükségünk van a migrációra, de legális migrációra van szükségünk. Jelenleg pont az ellenkezője igaz: illegális migrációt tapasztalunk és embercsempészetet. Ki kell alakítanunk – ahogyan a kanadaiak, az ausztrálok, az amerikaiak már megtették – egy legális gazdasági bevándorlási politikát. Mert több országban – Németországban biztosan – szükségünk lesz jól képzett, Európán kívülről érkező fiatalokra, akik építhetik a gazdaságot.” 

Egyébként a kormány nemcsak a külföldre, hanem a belföldre szánt, akár 6 milliárd forintnyi közpénzt is felemésztő újabb plakátkampányának és reklámfilmjeinek főszereplőjévé is tette Verhofstadtot. Gulyás Gergely ráadásul azt állította: a kabinet mindent meg is fog tenni annak érdekében, hogy az európai közvéleményben terjedjen újabb, angol nyelvű filmjük is – tehát nyilván újabb adófizetői pénzeket felemésztő lejáratókampányról van szó.

Az eset kapcsán nemcsak a közösségi médiában reagált, hanem a 168 Órának interjút adott Guy Verhofstadt, a hetilap csütörtöki számában megjelenő szövegből pedig kiderül, mit is gondol valójában a migrációról. Ezzel szembesítettük a Kormányinfón a magyar kancelláriaminisztert, Gulyás Gergelyt is.

A Miniszterelnökség vezetője azonban érdemben nem reagált arra, amit kérdeztünk, hogy az európai gazdaságnak van-e szüksége külföldi, Európai Unión kívüli munkaerőre, ahogyan a magyar kormány is ukrán vendégmunkások és bevándorlók segítségét veszi igénybe. Ehelyett Gulyás azzal állt elő, hogy Verhofstadt nem mondhatja meg Magyarországnak, az mit gondoljon a migrációról, ahogyan más kérdésekben sem fogalmazhat meg semmiféle kritikát a magyar kormánnyal szemben.

Guy Verhofstadt
Fotó: Facebook

Többszöri kérdésünkre Gulyás nem mondott konkrétumot, csak azt ismételgette, az Európai Uniónak, azon belül is az Európai Parlamentnek semmiféle joghatása nincs a magyar törvényekre, éppen ezért mindaz, amit Verhoftstadt a magyar jogszabályokról és alkotmányos állapotokról mond, – noha szerinte a magyar kormány a véleménynyilvánítás szabadságát tiszteletben tartja –, egyszerűen elfogadhatatlan.

Gulyás azt is mondta, hogy az Európai Parlament, azon belül is a liberális frakció rendszeresen túlterjeszkedik a hatáskörein mindazzal, amit Magyarország kapcsán megfogalmaz.

Kérdésünkre, hogy bárminemű jogi kötőerővel bíró döntést akár az Európai Parlament, akár annak liberális – többséggel nem rendelkező – frakciója hozott-e Magyarországra nézve, Gulyás érdemben szintén nem reagált, viszont érvként hozta, hogy az uniós politikusok rendre olyan jogi normákat kérnek számon a magyar kormányon, amelyek nem szerepelnek uniós alapszerződésekben, így e felvetések szerinte nemcsak a nemzeti szuverenitást, hanem a jogállamiságot is sértik.

Fotó: Youtube

Végül, elsősorban a kormányszóvivői szigor nyomása alatt berekesztettük a vitát időhiányra hivatkozva, mire Gulyás Gergely azzal reagált: „kár". Felvetésünkre ugyanakkor, hogy szívesen folytatjuk, továbbá éppen ügyek rendezésére és a felmerülő kérdések sokasága miatt immáron fél éve várunk a többször is kért interjú időpontjára a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, választ már nem kaphattunk. Kovács Zoltán kormányszóvivő ugyanis elvette a 168 Órától a szót azzal, az interjúigényeket máshol rendezzük.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.