Gulyás Gergely szerint az EU utolsó sikere a 2004-es bővítés volt. Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozott

2019. május 23., 13:55

Szerző:

Az elmúlt évek nem tekinthetőek az európai együttműködés legsikeresebb időszakának, az Európai Unió (EU) utolsó sikere a bővítés volt. 2004-ben tíz állam – köztük Magyarország – felvétele, majd további három állam csatlakozása

– jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön az Országházban.

Gulyás Gergely a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban című, főiskolai és egyetemi hallgatóknak meghirdetett pályázat ünnepélyes díjkiosztóján azt mondta, a bővítési folyamat azt mutatta, hogy

egyszer majd valóban európai egységről lehet beszélni.

– Most is vannak olyan tagjelöltek, amelyeket fejlettségüknél fogva akár holnap fel lehetne venni az EU-ba, ennek ellenére az EU nem tűnik alkalmasnak arra, hogy újabb államokat fogadjon be. A következő öt év egyik nagy feladata, hogy ebben változást érjenek el, a balkáni térségnek is reális alternatívává váljon a részvétel az intézményesített európai együttműködésben – hangoztatta a miniszter.


Fotó: Kovalovszky Dániel

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy egyre több olyan léptékű kihívás áll az európai államok előtt, amire csak közösen, EU-s szinten lehet választ adni. Példaként említette az illegális bevándorlást és a klímaváltozást.

Csak félve hívjuk fel a figyelmet, hogy nyilatkoztaa szerint Gulyás Gergely nem tartja sikernek, hogy Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozhatott az Európai Unióhoz. 2004. május 1-én tíz ország – Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta és Ciprus lett az Európai Unió tagja. Románia és Bulgária 2007. január 1-én lépett be a szervezetbe.