Gulyás Gergely szerint a látványsportok taójával semmi gond, a kultúra a visszaélések világa

2018. október 25., 15:03

Szerző:

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy jelenlegi formájában megszűnik a kulturális tao-támogatás. Elmondása szerint az Orbán-kormány célja, hogy az éves forrást nem csökkentve pályázati rendszerben osszák szét a támogatást. Ez jelenleg mintegy 35 milliárd forintot jelent.

A miniszter szerint erre azért van szükség, mert a kulturális tao területén visszaélések történtek. Azt nem fejtette ki, hogy pontosan hogyan, milyen formában, azt viszont megerősítette, hogy a sport területén nem volt példa ilyesmire.

Az Orientpress érdeklődésére a visszaélésekről annyit mondott, hogy tao-támogatásként a jegyeladásokból befolyó összegnek megfelelő mennyiségű pénz biztosított az állam, ez pedig nem mindig szolgálta az átláthatóságot. Megállapította, hogy az éves összeget a kormány pályáztatási rendszerben tervezi elkölteni, és a jövőben nem lehet kulturális célra tao-pénzeket fordítani.

Arra a kérdésre, hogy a sport területén nem volt semmi probléma a tao-támogatásokkal, Gulyás Gergely azt felelte, hogy 

„rendszerszintű problémát se a sport területén nem látunk, se más területen, csak a kulturális területen. A FIR-támogatásoknál is úgy látjuk, hogy kifejezetten hatékony és jól működik a tao-rendszer”.

 

Egyébként tavaly a 2017-es költségvetés zárszámadása szerint összesen 884,5 milliárd forintról mondott le a kormány az érvényesíthető adókedvezmények miatt. Ebből az összegből 522 milliárd forint folyt be a látványsportok klubjaihoz, a legnagyobb kedvezményezett a futball, a látványsportokat illető tao-pénzek 40 százaléka, összesen 228,6 milliárd forint a labdarúgásra ment a Magyar Labdarúgó Szövetség adatai alapján.