Gulyás Gergely „semmi újat nem tud mondani”, egyetlen kérdésre sem válaszol a Gruevszki-ügyben

2018. november 17., 16:29

Szerző:

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közös sajtótájékoztatót tartott Tarlós Istvánnal a kormány – pontosabban Orbán Viktor – és a főváros között kötött szombati megállapodásról. Itt volt lehetősége egyetlen kérdést feltenni a miniszternek a hét legfontosabb ügyében, hiszen Nikola Gruevszki szervezett diplomáciai Magyarországra szöktetése tárgyában.

Az RTL-es Litauszky Balázs ragadta meg a lehetőséget, amelyet a HVG kamerája rögzített. Íme az eredmény:

Gulyás Gergely tehát nem volt hajlandó válaszolni, miközben Tarlós István főpolgármester sajtóreferense azt kifogásolta, hogy nem budapesti ügyről van szó. Miután a riporter felvilágosította Szűcs-Somlyó Máriát, hogy a szökésben lévő bűnöző éppen Budapesten tartózkodik, Tarlósnak még ehhez sem volt egy szava sem, Gulyás pedig továbbra is elhárította az újságír kérdéseit az ügyben.

Pedig lenne mire válaszolni, hiszen Nikola Gruevszki, a vesztegetésért két év börtönre ítélt macedón exkormányfő a napokban saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy Magyarországon tartózkodik. A legújabb fejlemények fényében tehette mindezt azért, mert a nemzetközi sajtó leleplezte a magyar kormány különböző szintű vezetőivel, de elsősorban Orbán Viktor kormányfővel szőtt szökési terveit.

A politikust Montenegró fővárosából, Podgoricából egy olyan nagykövetségi autó vitte el a szerb határig, amelyben rajta kívül Császár Zoltán, a podgoricai magyar nagykövetség első beosztottja és Félegyházi Csaba konzul ült, korábban pedig szintén két magyar diplomata, a Tiranában szolgálatot teljesítő Kulcsár Antal konzul és Várfalvai Csaba gazdasági felelős társaságában vasárnap Bozjénél lépett be Montenegró területére.

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint Gruevszki a macedón fővárosból, Szkopjéból először Albániába ment személyi igazolványával, majd a fővárosban, Tiranában lévő magyar nagykövetségen jelezte, hogy Magyarországon menedékjogot akar kérni. Ezt hivatalosan ugyan csak Budapesten tette meg, ám vele, mint „menekülttel” valamiért olyan készségesen bánt a magyar államapparátus, hogy egy rakás nemzetközi jogot is megsérthettek az ideutaztatásával.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfóján azt állította, hogy Magyarország nem segített hazája elhagyásában a macedón exkormányfőnek. Azt Gulyás sem volt hajlandó elárulni, hogy a macedón exkormányfő hogyan jött Magyarországra, de bárhogyan is tette, illegálisan érkezett, hiszen a macedón hatóságok 2017 júliusában elvették tőle az útlevelét. És biztos az is, hogy nem egyszerűen jogi kérdésről van szó, amit az Orbán-kormány politikusai szeretnének elhitetni, hiszen minden hatályos magyar törvényi előírás ellenére „biztonsági okokból” nem vitték Röszkére vagy Tompára a tranzitzónába, sőt, a Miniszterelnökség elismerte: különleges eljárásban bírálják el a menedékjogi kérelmét.

Az ügyben az Európai Néppárt elnöksége rendkívüli ülést hívott össze.

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.