Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Gulyás Gergely: azokat sarcolja meg most a kormány, akik jelentős haszonra tesznek szert

2020. április 5. 08:28 - szerző: MTI

Gulyás Gergely szerint

a kormány intézkedései elegendőek lesznek

ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot. Erről pedig vélhetően kedden tesz majd bejelentést a miniszterelnök. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt vasárnap reggel, a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában mondta.

Az Európai Néppárt politikai közgyűlése Brüsszelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Bár komoly felháborodást váltottak ki a járványhelyzetben erejükön felül teljesítő önkormányzatokat érintő súlyos megszorítások, a tárcavezető szerint nem most van ideje a pártpolitikai vitáknak. Gulyás azt mondta, a legtöbb pénzt, 922 milliárd forintot a tárcáktól vonják el, de a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a védekezéshez.

Közölte, a járvány elleni védekezési alapban jelenleg 663 milliárd forint áll rendelkezésre. Emellett a gazdaságvédelmi alapban, amely a gazdaság újraindítását szolgálja, 1345 milliárd forint van most. Azoktól a szektoroktól is vonnak el pénzt, magyarázta, amelyek 

„jó időben a gazdaság növekedéséhez járulnak hozzá és jelentős haszonra tesznek szert”,

mint a multinacionális kereskedelmi láncok és a bankok.

Arról tegnap is beszélt, hogy 30 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, a helyzet azonban ennél rosszabb, a korábbi több mint 70 ezer üres álláshelyből ma már kevesebb mint 50 ezer van szabadon, április eleje óta pedig naponta több mint négyezren veszítik el az állásukat. A kormány azt reméli, ha megállítani nem is, de jelentősen mérsékelni tudja ezt a folyamatot.

Gulyás Gergely elmondta, a kormány azért csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek nyílt levélben kérték az Európai Bizottság vizsgálatát a tagállamok veszélyhelyzetben hozott intézkedéseiről, hogy kiderüljön: a Magyarország elleni vádaknak semmilyen alapja nincs.

„Magyarország az éltanulók között van azokban a kérdésekben, amelyeket a levélírók megfogalmaztak. Az európai parlament zárt be és nem a magyar parlament, amely törvényeket tárgyal, és ahol számon kérhető a kormány”, mondta.