Kormányinfó: Gulyás Gergely szerint Brüsszel boszorkányüldözést folytat, majd megvédte a zárt ülésről twitterezgető államtitkárt

2019. december 12., 13:00

Szerző:

Az Európai Unió Magyarországgal szemben a 7-es cikkely alapján indított eljárását kommentálta Gulyás Gergely a 150. Kormányinfón csütörtökön. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint továbbra sem látják a jogi eljárás értelmét.

– Boszorkányüldözés zajlik, ellentmondva az EU-s szerződéseknek

– állapította meg Gulyás Gergely.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációjáért felelős államtitkár brüsszeli ámokfutásáról azt mondta a miniszter a jelenlévő újságíróknak, hogy 

„a tájékozódásban Kovács Zoltán is igyekezett Önöket segíteni”.

Közölte azt is, hogy senkit nem lehet azért hibáztatni, ha a saját véleményét közölve Twitteren tudósít az ülésről. Úgy véli, az államtitkár szellemes megfogalmazásban írt, majd megismételte, hogy minden dokumentum, amelyet Brüsszelben az ülésen felolvastak, az a "Soros-szervezetektől" érkező irat volt, ezért megfelelő a Kovács által használt "Soros-zenekar" jelző. Gulyás hozzátette, hogy elégedett az államtitkár teljesítményével, és szerinte nem ez árt az EU-nak, hanem a Magyarország és Lengyelország elleni 7-es cikkely szerinti eljárás.

A kancelláriaminiszter szerint a csütörtöki európai uniós csúcstalálkozó hosszútávon meghatározó lehet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdai interjújára utalva azt mondta Gulyás Gergely, hogy a klímakérdés fontos ügy, Magyarország egyetért a 2030-ig megfogalmazott klímacélokkal, és képes a vállalásait teljesíteni.

Gulyás üdvözletét küldte azoknak a szerkesztőségeknek, amelyek képesek voltak hozzájutni kormányzati tervezetekhez. Ezzel a kultúrafinanszírozás átalakításáról kiszivárgott tervezetre utalt, amelyben még szó volt a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetéséről. Ez végül nem szerepelt a megszavazott javaslatban.

Kormányinfó
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzátette, hogy a Gothár-ügy nem maradhat következmények nélkül. Szerinte a színházak művészeti szabadságába beavatkozás nem történhet, de szerződést látnak szükségesnek, amely rögzíti a működés alapelveit.

Megfogalmazása szerint nem harcolni, hanem együttműködni szeretnének Budapest megválasztott vezetésével. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén nem számít parázs vitára a fővárossal. Kiemelte, hogy az atlétikai stadion építését és a világbajnokság megrendezését az ellenzéki vezetésű, érintett kerületek (Budapest, Ferencváros) és Csepel kormánypárti vezetése is támogatja.

 

A miniszter helyesnek tartja, hogy aki nem fizet egészségügyi járulékot, az kiesik az ellátásból. 75 ezren próbálták úgy igénybe venni az ellátást, hogy nem fizették meg az adót.

Az Atlatszo.hu cikke szerint a honvédségi repülőgépek egzotikus célokra repültek (többek között Málta, Dubaj, Kanári-szigetek). A Honvédelmi Miniszter nem válaszolt a portál kérdéseire, de Gulyás Gergely a kormányinfó előtt beszélt Benkő Tibor tárcavezetővel, aki arról tájékoztatta őt, hogy Dubajban például egy kiber-együttműködésről szóló tárgyaláson vettek részt a honvédek, az Egyesült Államokban pedig fegyverbeszerzésről egyeztettek.

Boldog István Jász-Nagykun-Szolnok megyei fideszes képviselő jobbkezének számító F. Petra ügye kapcsán azt mondta, hogy aki betartja a törvényeket, annak nem kell félnie. Megjegyezte, hogy Magyarország demokratikus jogállam.

Gulyás Gergely válasza szerint a képviselői vagyonnyilatkozatok szigorítása nincs napirenden, és Magyarországon sokkal több adatot kell megadni, mint más országokban.

Kijelentette, hogy elképzelhető, hogy a kórházak adósságát csak jövőre rendezi a kormány. Továbbá várhatóan még idén összeül a parlament, hogy megszavazza a bírók és ügyészek fizetésemelését.

Még nincs végleges kormánydöntés a Mátrai Erőmű bezárásáról. Kijelentette, hogy nemzetbiztonsági szempontból is fontos, mert a működtetésére lignitet bányásznak, saját kapacitásból energiát csak ott képes Magyarország előállítani.

Kijelentette, hogy ha Ukrajna az európai közösséghez kíván tartozni, akkor nem célszerű a magyar nyelvhasználatot korlátozó "félfasiszta törvényeket" hoznia, vagy ha hozott, célszerű megváltoztatnia azokat.

2020 elejére elkészül a tervezett új, ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmánya, 2024-re lehet leghamarabb kész az új út.

A miniszter közölte azt is, hogy korábban indokolatlanul kérte sok szülő, hogy a gyermeke hétéves korban menjen iskolába, ezért volt szükség a változtatásra. Hozzátette, hogy indokolt esetben az Oktatási Hivatal továbbra is megadja a felmentést. Az előző évi tapasztalatok alapján 20 és 30 ezer közötti igénylés futhat be.

(Az Index, és a Magyar Hang nyomán.)