Gulyás Gergely: az alkalmatlansága miatt szurkolt a Fidesz Karácsony Gergely győzelmének az előválasztáson

2019. június 27., 13:27

Szerző:

Az európai uniós vezetőválasztás kérdésével, valamint a családvédelmi akcióterv júliusi indulásával kezdte a csütörtöki Kormányinfót Gulyás Gergely miniszter. A magyar kormány ugyanakkor továbbra sem mond neveket, hogy kit szeretne látni az Európai Bizottság élén, csak azt hangsúlyozta, hogy Manfred Weber, a Néppárt jelöltje, valamint a többi nagy pártcsalád jelöltjei mind alkalmatlanok a Fidesz mércéje szerint.

A családvédelmi akcióterv indulását megerősítette, hogy július 1-től lesz elérhető a babaváró támogatás (2022. év végéig), a csok-kölcsönök, a jelzáloghitel csökkentése a megfelelő számú gyermekek születése után, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

A miniszter számos újságírói kérdést kapott más témákban. A fővárosi ellenzéki előválasztást roncsderbinek nevezte Gulyás Gergely, és szerinte a legalkalmatlanabb jelölt, Karácsony Gergely zuglói polgármester nyert. Szó esett arról is, hogy Karácsony érintettje a zuglói parkolási botránynak, Gulyás csak azt felejtette elmondani, hogy a helyi Fidesz és az MSZP közös botrányáról van szó. Hozzátette, hogy

pont az alkalmatlansága miatt szurkoltak Karácsonynak.

Nikola Gruevszki korrupció miatt elítélt, de hazánkban menedékjogot kapott volt macedón miniszterelnök kiadatási ügyében Gulyás elmondta, hogy annak az országnak nem lehet kiadni valakit, amelyről a magyar állam korábban állást foglalt, hogy üldözi az illetőt.

kormányhivatali létszámhiányt a miniszter szerint azzal próbálják orvosolni a fővárosban, hogy vidékről fognak embereket átcsoportosítani. Hozzátette, hogy nem történt semmilyen válságtanácskozás az ügyben.

Az országról készült, de egyelőre titkosan kezelt korrupcióról szóló GRECO-jelentést akkor fogja a kormány nyilvánosságra hozni, amikor a saját észrevételeikkel is elkészültek annak tartalmáról – mondta Gulyás. A jelentés elvileg felhívta a figyelmet a magyar igazságszolgáltatás hiányosságaira is, ennek kapcsán meg kell jegyezni, hogy a magyar kormánnyal szemben már zajlik emiatt eljárás az Európa Tanács részéről.

Csütörtökön a hvg.hu írta meg, hogy közel egyhavi bért tervez egyszeri támogatásként kiutalni közel 100 ezer közmunkásnak a kormány még az önkormányzati választások előtt. Gulyás Gergely nem azt mondta, hogy nincsenek ilyen tervek, hanem azt, hogy az még nem került a kormány elé, nincs erről döntés.

Szó esett a patikákban tízszeresére drágult létfontosságú csecsemő gyógykészítmény, a K-vitamin készítmények hiányáról. Gulyás szerint az ár azért csak a tízszerese, mert az OGYÉI a hiány miatt egy nagy adagot rendelt, az mérsékelte az eredetileg 350 forintos készítmény árát 6 ezer forintról 3 ezer forintra. (A készítmény az újszülötteknek szükséges az agyvérzés elkerülése érdekében – a Szerk.)

Gulyás kérdésre megerősítette, hogy nem tervezi a kormány az otthonápolási díjak megemelését.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.