A fideszes vezetés több budapesti aluljárót is lezárat éjszakára, Gulyás Gergely szerint a hajléktalanok védelme a cél

Ha valaki háborúzni akar a kormánnyal, akkor nem fog tudni ugyanolyan eredményeket elérni, mint amiket együttműködéssel el lehet – mondta kérdésünkre a miniszter a Kormányinfón.

2019. szeptember 26., 15:23

Szerző:

Kilenc budapesti aluljárót fognak lezárni a jövőben éjszakánként – erről beszélt a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, hogy erre

„a méltó életkörülmények biztosítása érdekében” kerül majd sor.

A miniszter szerint a lezárásoktól azt várják, hogy több hajléktalan fog majd melegedőket és szállókat felkeresni. Ezért az Orbán-kormány 2,1 milliárd forint többletet biztosít a fővárosi hajléktalanellátásra, 85 nappali melegedő hosszabb nyitvatartással fog működni, és 135-tel növelik a férőhelyek számát.

 
Fotó: Kökényesi Gábor

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a hajléktalanokat segítő szervezetek arról számoltak be tavaly, miután a kormány jogszabályban megtiltotta és büntethetővé t ette az "életvitelszerű közterületen tartózkodást", hogy sok hajléktalan továbbra sem ment szállóba, hanem a segítő szolgálatok látókörén kívülre kerülve egyéb helyeken (romos házakban, erdőben) húzták meg magukat.

Gulyás Gergely szerint

nem fog lassulni a forgalom a felszínen, mert csak azok az aluljárók lesznek lezárva, amelyeknél biztosított a felszínen is a zebrás, jelzőlámpás átkelés.

Budapest ügyei kiemelten szerepeltek a kormányinfón. Lapunk arról érdeklődött a minisztertől, hogy a kormánypárti szavazókat is büntetni akarja-e a kormány azzal, hogy 1000 milliárd forint fejlesztési keret megvonását lengette be Gulyás Gergely, ha nem Tarlós István lesz a főpolgármester, hanem például Karácsony Gergely.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A miniszter szerint félremagyarázták szavait. Ezért érdemes felidézni, mint is mondott korábban:

  • az Inforádiónak azt, hogy a Tarlós István és Orbán Viktor közti „megállapodás, az egy politikai megállapodás. Az kettejük között érvényes”,
  • a múlt heti Kormányinfón pedig azt, hogy miután Tarlós István szükségesnek látta, megállapodást kötött olyan ügyekben is, ami akár kormányzati hatáskör, hogy milyen formában kíván ezekbe beleszólni és a kormány erre lehetőséget biztosított. (...) Aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti.

Gulyás Gergely ezúttal úgy fogalmazott, hogy az ország fővárosának mindenkori polgármesterével a kormány egyeztetni fog, amennyiben erre a polgármester nyitott. Hozzátette,

„ha valaki háborúzni akar a kormánnyal, akkor nem fog tudni ugyanolyan eredményeket elérni, mint amiket együttműködéssel el lehet”.

Szijjártó Péter a hét során arról beszélt az ENSZ közgyűlésén New Yorkban, hogy „a migránsoknak ne járjon az adófizetőkével azonos egészségügyi ellátás”. Lapunk arról érdeklődött Gulyás Gergelynél, ha egy bevándorló a tranzitzónában egészségügyi ellátásra szorul, a jövőben is részesülhet-e megfelelő orvosi ellátásban, vagy az orvosokat kötelezi-e a kormány, hogy ellentétesen cselekedjenek orvosi esküjükkel?

A miniszter szerint erről nincs szó, akinek az élete veszélyben van, azok számára Magyarországon biztosítják a megfelelő ellátást. Egyetértő abban a külügyminiszterrel, hogy ne részesüljön viszont a társadalombiztosítást fizető állampolgárokkal azonos ellátásban, ha mondjuk csípőprotézis-műtétre van szüksége. A válasz kapcsán megjegyeztük, hogy az a magyar állampolgár sem részesül ilyen műtétben, aki nem fizeti a társadalombiztosítást (tehát a külügyminiszteri felvetés alapján egy migránshoz hasonló ellátást kaphat). A felvetésre Gulyás Gergely megjegyezte, hogy

a Gyurcsány-kormány egyik jó lépése volt, hogy a tb-befizetésekhez kötötte a nem életmentő ellátáshoz való hozzáférést.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.