Gulyás Gergely: A Borkai Zsoltról készült videó semmilyen kapcsolatban nincs a keresztény szabadsággal

2019. október 10., 11:35

Szerző:

Ha az a kérdés, hogy az ott látható ügyek magánügy-e, akkor szerintem mindannyian egyetértünk, hogy ez magánügy. Ha az a kérdés, hogy ez helyes-e, akkor az az egyértelmű válasz, hogy helytelen és erkölcsileg elítélendő – válaszolta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatón az RTL Klub Híradója kérdésére a Győr fideszes polgármestere, Borkai Zsolt körül gyűrűző szexbotrányról. 

A kérdésre, hogy a videón szerepel a Borkai Zsolt barátjaként ismert Rákosfalvy Zoltán ügyvéd pályázat nélkül kaszinókoncessziókat kapott, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy felelt, hogy mindenki azzal tölti a szabadidejét, aki akarja, a többi vádat az önkormányzatnak kell tisztáznia. Szerinte a Borkai Zsoltról és a korábban Wittinghoff Tamásról, Budaörs függetlenül polgármesteréről kiszivárgott videók a magyar politikai élet mélypontját jelentik, ahogy az is, hogy ilyen szinten foglalkoznak vele.

Kormányinfó
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az Index szerdán azt írta, hogy a Fideszben már régen tudtak a Borkai-videókról, de ezt Gulyás Gergely cáfolta. Ő maga semmiről nem hallott, és elképzelésük sincs, hogy ki szivárogtatott, de valószínűleg indítékról van szó – fűzte hozzá. Elárulta azt is, hogy Orbán Viktor nem tervez győri látogatást a napokban.

Semmilyenben – válaszolta a politikus később szűkszavúan az ATV felvetésére, hogy a Borkai-féle videók milyen kapcsolatban vannak a keresztény szabadsággal.

Kormányzati vizsgálat nem indul az ügyben. Azt a kérdést válasz nélkül hagyta, hogy számára a győri polgármester vállalható-e. Nem érti, hogy Borkai Zsolt miért ne tölthetné ki az újabb ötéves mandátumát, ha nyer az október 13-i győri polgármester-választáson. Érdekes módon Wittinghoff Tamás videójáról nem kérdezik, pedig arról is hasonló a véleménye – jegyezte meg. Arról a Fidesz illetékes testületei döntenek, hogy indul-e etikai vizsgálat Borkai Zsolt ellen – mondta Gulyás Gergely az Azonnali kérdésére. Szerinte adóhatási vizsgálatra sincs szükség az ügyben, azt, ami a videón látszik, lehetett finanszírozni Borkai Zsolt polgármesteri fizetéséből és az olimpiai életjáradékából.

Azt, hogy Borkai Zsolt és a barátai prostituáltakkal szórakoztak egy 2018. májusi horvátországi jachtkiránduláson, az Ez az ördög ügyvédje blog anonim szerzője leplezte le a múlt héten. Győr fideszes polgármestere három nappal később videóüzenettel állt a nyilvánosság elé, jelezve, hogy nem lép vissza az október 13-i önkormányzati választáson, és jogi lépéseket tervez az ügyben. a Jobbik horvátországi feljelentésre is készül a videóüzenetben elhangzottak miatt.

Borkai Zsolt az 1988-as szöuli olimpián aranyat szerzett lólengésben. 2010 és 2017 között ő volt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, 2006-ban választották meg Győr polgármesterének. 2010-től 2014-ig a győri választókerület fideszes országgyűlési képviselőjeként ténykedett.