A Nemzeti Nyomozó Iroda eredt a Gulyás Gergely szájába a nyugdíjakkal kapcsolatos, hamis mondatokat adó álhíroldalak nyomába

2020. január 3., 07:27

Szerző:

Az ügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) bízta meg azzal, hogy derítse fel azon álhíroldalak készítőinek körét, amelyek megrágalmazták Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, mivel olyan szavakat adtak a tárcavezető szájába, amelyek a valóságban sosem hangzottak el - tudta meg a Magyar Nemzet.

A Hirzona24.com, az Otpercpiheno.blogspot.com és a Blikkruzs.me álhírportálokon megjelent cikkek olyan, a miniszternek tulajdonított mondatokat tartalmaznak, amelyek a nyugdíjak csökkentésével, illetve megvonásával kapcsolatos valótlan állításokat tartalmaztak. – Az eljárásokban terhelt egyelőre nem szerepel – nyilatkozta Rab Ferenc, vagyis egyelőre még nem gyanúsítottak meg senkit a hatóságok.

A Gulyás Gergely által felsorolt oldalakon kívül több száz hasonló álhírportál működik. A Hvg.hu készített egy összegzést még 2015 januárjában, amelyben több mint kétszáz olyan web­oldalt sorolnak fel, ahol szinte kivétel nélkül álhíreket gyártanak. Gyakori, hogy a híroldalnak álcázott blogok valamilyen ismertebb oldal nevét koppintják, mint például az Rtl-klub.me is.

Az Index-hírek.me nemrég tovább is gördítette azt a kitalált sztorit, amely szerint Gulyás Gergely eltörölné a nyugdíjakat: ezúttal Deutsch Tamás „állt ki” az ötlet mellett. – Ha nem is kerül eltörlésre a nyugdíj, akkor biztosan megadóztatjuk azt – adta az Index-hírek.me Deutsch szájába a kitalált mondatot, a cikket pedig egy lopott kép részletével illusztrálták. Ilyen és ehhez hasonló írásokból több száz jelenik meg hetente ezeken az oldalakon.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.