Kormányinfó: Magyarország megszünteti a tranzitzónákat, jövő kedden a felhatalmazási törvény visszavonásáról is döntenek

2020. május 21., 12:16

Szerző:

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, az eddig járványügyi intézkedés sikeres volt, de ez az eredmény törékeny, ezért fontos, hogy a védekezési szabályokat betartsuk. A sikerben szerinte a kormánynak is van érdeme, de semmit nem jelentene a gyors fellépés, ha az emberek nem tartják be az intézkedéseket.

Magyarországon a járvány megjelenése után a hetedik napon elkezdtük a bezárásokat, Olaszország csak a 22. napon történt meg, de a többi nyugat-európai országhoz képest is lényegesen korábban léptünk, és emiatt lehet, hogy jobban az eredmények.

Gulyás szerint a fertőzöttek száma vitatott a tesztelések miatt, de a halálozási adatok objektív tényezők, így szerinte még Közép-Európán belül is jól állunk.

Jövő kedden érkezik egy törvény, amelyben megszűnik a rendkívüli jogrend

- jelentette be Gulyás.

A szükséges intézkedések azonban maradnak, így például az operatív törzs is maradni fog. Számtalan intézkedés van, ami túlmutat a rendkívüli jogrenden. Ehhez kell egy törvény, ami fenntartja ezeket (például az okmányok meghosszabbításának határidejének kitolása).

Aki menekültügyi kérelmet akar benyújtani, az ezt a külképviseletében tehetik meg. Ezt azokban az országokban szükséges biztosítani, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak. Gulyás szerint a tranzitzóna garantálta a menedékkérelem benyújtásának lehetőségét, és egyben megvédte Európa határait is - fogalmazott. Sajnálatát fejezte ki, hogy az Európai Bíróság ítélete kötelezi őket a tranzitzóna bezárására.

A külső határvédelem kérdéséből viszont nem engednek - mondta el.

Kormányinfó Kormányinfó
Fotó: Illyés Tibor

Az egészségügyi védekezés után a munkahelyek megőrzése a fontos Gulyás szerint. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy:

  • 101 447-en részesülnek ma álláskeresési járadékban a legfrissebb adatok szerint, összesen pedig 172 ezer körül vannak azok, akik keresnek munkát, de nem találnak.
  • 3000 új állást hoznak létre a Honvédgségnél, ahol már a szerződés aláírásakor 100 ezer forintot kap.
  • Kurzarbeitre 106 ezer munkavállalóra nyújtottak be eddig kérelmet, 99%-ban meg fogják kapni,
  • K+F munkakörben dolgozókra 9300 kérelem érkezett,
  • a beruházás-ösztönzésben résztvevő vállalatok pedig vállalták 96 ezer munkahely fenntartását.

Összesen 221 ezer munkahelyet óvtak meg Gulyás szerint, illetve 5000 muinkahelyet a közfoglalkoztatásban hoztak létre.

Az egyszer használatos műanyagokat be fogja tiltani a kormány. Gulyás szerint sok a félreértés a visszavont törvényjavaslat miatt.

Gulyás szerint a járványhelyzetben a legfontosabb most, hogy a munkahelyeket megvédjék, így szeretnének további tájékoztatást kapnia  törvény elfogadása előtt. A július eleji EU-s tájékoztatását mindenképp megvárják - mondta el Gulyás.

A kormány eleget fog tenni ennek a  kötelezettségnek, de csak akkor, ha garanciát tudnak adni valamennyi munkahely megőrzésére.

A miniszter szerint a jelenlegi a helyzetben 1100 milliárd euró az Unió 7 éves költségvetése, ehhez tenne most hozzá a német-francia javaslat 500 milliárd eurót. Ezt nem tenné a költségvetés részévé.

Számunkra az a legfontosabb, hogy a visegrádi térség, azon belül is Magyarország nyerjen ezen, azaz az egyik legfontosabb faktor a jövedelemszint is. Persze szerint fontos a járványügyi érintettség is, de a bárkülönbségeket is figyelembe kell venni. Ma még alapvető kérdésekben van vita. Az EU ezt 30 éves hitelfelvétellel szeretné a tagországok részére nyújtani - ezt vissza kell fizetni. Az kérdés, hogy hitelként, vagy támogatásként kell majd kezelni, de hitelgaranciát valamennyi államnak biztosítani kell.

Az EU-s csúcs június közepén lesz, a V4 június 8-án találkozhat Brno-ban, hogy egyeztessenek.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy vidéken május 25-től, a fővárosban június 2-tól fogadni kell a gyerekeket az óvodákban és bölcsődékben.

Június 15-ig marad a digitális oktatás, de június 2-tól engedélyezik a kiscsoportos konzultációkat az iskolákban.

Ballagás és tanévzáró ne legyen a hagyományos módon, tarthatnak, csak sokkal kisebb létszámban. Június 16-tól gyermek- és ifjúsági táborok megtarthatók.

Gulyás közölte, hogy

a munkáltatókra bízzák, hogy folytatják-e a távmunkát, vagy kötelezővé teszik a bejárást, ahogy eddig is. Távmunkát illetően Magyarország eddig le volt maradva, a kormány reméli, hogy ez most javul.

A kormány óvatos, megfontolt határnyitásra készen áll, erről az operatív törzs ad majd tájékoztatást – mondta Gulyás.

A kormány úgy döntött, hogy a parkolás továbbra is legyen ingyenes, amíg a veszélyhelyzet fennáll, addig így lesz.

Gulyás reméli, jönnek majd bocsánatkérések a diktatúrázásért, az Európai Bizottság véleménye és a kormány szándéka is bizonyítja, hogy semmilyen alapja nem volt az alattomos kampánynak.

Kásler Miklós szerint át kell gondolni az egészségügyi struktúra átalakítását. Gulyás azt mondta, egy ilyen válság után ez indokolt is.

A Pesti úti idősotthon ügyében folyamatban van a fővárosi kormányhivatalnál egy eljárás, és miután Karácsony Gergely elfogultság miatt a kizárásukat kérte, az Emminek kell döntenie erről. 1 milliós bírságot kértek az intézményre, erről dönt majd az Emmi.

Az mfor.hu azt kérdezte, miért csúszik a 2021-es költségvetés, Gulyás elmondta, hogy egy hetet csúsztak, jövő kedden nyújtják be. A Pénzügyminisztérium továbbra is 3 százalékos recessziót jósol.

A kórházparancsnoki rendszer addig fog maradni, amíg a járványveszély fennáll – mondta Gulyás.

Gulyás kérdésre elmagyarázta, hogy a rendkívüli jogrend végeztével megszűnnek az addig meghozott, érvényben lévő rendeletek, ezeket a Parlamentnek kell törvénybe foglalnia azokban az esetekben, ahol indokolt.

Gulyás elmondta, hogy még rendezvénytilalom van. Egy biztos:

augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvény nem tartható.

Erre a kormány szerint azért volt szükség, hogy a fesztiválok tudjanak ezzel számolni, mert más lenne a polgárjogi helyzet, ha végül mégsem tudnák megtartani.

A – járványveszély idején egyes részleteiben 10 évre titkosított – Budapest–Belgrád-vasútvonal-projektről azt mondta Gulyás, hogy erről régen döntöttek, azt pedig könnyű belátni, hogy munkahelyeket teremt, így összefüggésben áll a válság leküzdésével.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe fog kerülni az augusztus 20-i tűzijáték, azt mondta, ha úgy döntenek, lesz ilyen, majd közlik. Szerinte a lehető legjobb döntés megtartani, ha van rá lehetőség.

A Magyar Hang kérdésére Gulyás közölte, hogy az egyetemek 56 noninvazív eszköz mellett 140, invazív lélegeztetésre is alkalmas lélegeztetőgépet kaptak.

Gulyás a Hír Tv kérdésére azt mondta, hogy nem hiszi, hogy voltak-e, akik a magukat roma polgárjogi képviselőknél többet ártottak volna a magyarországi cigányságnak. A kormány az iskolarendőrség megerősítésével foglalkozik, mert a jelenleginél súlyosabb szankciók is kellhetnek iskolákban, ha egyszer olyan helyekről is elviszik más iskolákba a gyerekeiket nem romák, ahol a roma tanulók kisebbségben vannak.

Az RTL Híradó arról érdeklődött, hogy az Európai Bizottság országjelentéseszerint magyar kormány gazdaságvédelmi akcióterve sokkal szűkmarkúbb más EU-s tagországokénál. Gulyás szerint sok pozitív megállapítás volt a jelentésben, például hogy az EU-s átlagnál a magyar munkanélküliség lényegesen alacsonyabb az átlagnál, ráadásul az anyag nem tárgyalja, hogy 3700 milliárdot hagytak az embereknél a hiteltörlesztés felfüggesztésével.

Gulyás kérdésre elmondta azt is, hogy a kormány még nem döntött, de elvi szándéknyilatkozat született egy pécsi stadion építéséről.

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.