Gruevszki 30 napig ingyen lakhat a vámosszabadi befogadóállomáson, hozhatja a családját is

2018. november 22., 13:04

Szerző:

Fantasztikus gyorsasággal kapta meg Nikola Gruevszki a menedékjogot - mondta a HVG-nek Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi program-munkatársa. Egy átlagos eljárás 60 napig tart, ezt a határidőt azonban kitolja a hiteles fordításokra és egyéb hivatalos információkérésre szánt idő. Ebben az esetben nem tolta ki. 

Léderer beszélt arról is, hogy a magyar menekültügyi statisztika szerint

az elmúlt évek során egyetlen macedón állampolgár sem kapott védelmet.

Arra a kérdésre, hogy Gruevszki most akkor pontosan mire is jogosult, azt mondta, harminc napig lakhat ingyen a vámosszabadi befogadóállomáson, és fél évig az egészségbiztosítása is megoldott. Emellett kérheti, hogy a tőle függő családtagjait kedvezményes családegyesítéssel Magyarországra hozhassa – írja a hvg.hu.

A Mérce nyomkán ma írtuk meg, hogy minden jel szerint Gruevszki az egyetlen migráns július óta, aki Magyarországon menekültstátuszt kapott. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.