Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai testülete meghallgatta Gothár Pétert, itt nem érkezett szexuális zaklatásról bejelentés

2019. december 5. 11:41 - szerző: 168 Óra

Szerdán meghallgatta Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Etikai Bizottsága - írta Upor László rektorhelyettes az intézmény honlapján. A rendező ellen azért indítottak eljárást, mert az ő megfogalmazása szerint „erkölcsileg elfogadhatatlan módon” közeledett egy munkatársnőjéhez a Katona József Színházban. A bizottsági ülésén ott volt egy független szakértő pszichiáter és a fenntartó minisztérium delegáltja is.

A Hét kis véletlen című játékfilm forgatása Gothár Péter
Fotó: Szigetváry Zsolt

A bizottság megállapította, hogy az egyetemen történt esetleges etikai vétségről továbbra sem érkezett bejelentés. Upor László hozzátette, hogy az egyetem jó hírét, morális integritását ettől függetlenül súlyos károk érték az elmúlt hetekben.

„A bizottság feladatának tekinti, hogy ennek okait és mértékét megvizsgálja, hatásait lehetőség szerint csökkentse. A bizottság a következő ülésén az általa kezdeményezett, jelenleg is folyó további meghallgatások eredményeit fogja áttekinteni, elemzi az üggyel kapcsolatos sajtóközlemények hatásait, és helyzetértékelése alapján ajánlást tesz az egyetem vezetésének” - írta a rektorhelyettes.

A rektorhelyettes hozzátette, hogy a szerdai ülést csaknem lehetetlenné tette a túlzott médiafigyelem.

„A sajtó képviselőinek is be kell látniuk, hogy egy nagy múltú nemzeti intézmény integritásának megőrzése, a magyar színház- és filmművészet felnövekvő nemzedékei képzésének zavartalansága rendkívüli horderejű ügy, tehát nem engedhető meg, hogy a napi bulvárhírek szintjén megfogalmazódó leegyszerűsítő ítéletek befolyásolhassák. Az egyetemünk rossz hírét keltő alaptalan vádaskodásokkal, rosszhiszemű híresztelésekkel szemben jogi eszközökkel lépünk fel” - írta.