Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Kirúgták Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetemről

2019. december 9. 16:27 - szerző: 168 Óra

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága 2019. december 8-i ülésén összegezte és lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolja az SZFE vezetésének olvasható a közlemény az egyetem Facebook-oldalán. Upor lászló rektorhelyettes az Etikai bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését a mai nappal megszüntette.

A bizottság megállapította, hogy „az egyetem vezetésének nem volt tudomása a nyilvánosságnál korábban Gothár Péter más intézményben megtörtént ügyéről, nem tudott továbbá semmilyen Gothár Péter által elkövetett etikai vétségről az egyetemen sem. Az Etikai Bizottság megállapította még, hogy az SZFE-hez továbbra sem érkezett semmilyen etikai vétségre vonatkozó bejelentés. Megállapította, hogy az ügy következményeként ugyanakkor súlyosan sérült az Etikai Kódex 5.3 paragrafusának a jó hírnév megőrzésére szolgáló irányelve.”

Hangsúlyozzák, hogy Gothár Péter művészi munkája, szaktudása az egyetem mindenkori vezetősége számára, indokolttá tette több mint harminc éve tartó oktatói alkalmazását. Szükségesnek látják kimondani, hogy határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől.

Szükségesnek látják azt is kinyilvánítani, hogy tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné.