Míg a fesztiválok nem kapnak engedélyt, a gólyatáborokat megtarthatják az egyetemek

2020. augusztus 3., 18:50

Szerző:

A jogszabály nem tartalmaz korlátozásokat táborok megtartására vonatkozóan – ezt a Belügyminisztérium válaszolta az ATV Híradó kérdésére arról, hogy milyen formában szervezhetnek az egyetemek gólyatáborokat, és hogy milyen szabályok vonatkoznak az intézményekre.

Az intézmények saját hatáskörben dönthettek az esemény megtartásáról.

Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke közölte, hogy

eddig négy-öt egyetem határozott a halasztásról. A többiek valamilyen formában megszervezik az eseményt.

Arról nincs pontos információjuk, hogy milyen előírásokat kell betartaniuk, de követik az Operatív Törzs javaslatait.

Pécsett klasszikus tábort szerveznek, Szegeden viszont egyáltalán nem lesz. A Szegedi Tudományegyetem közleményében azt írta, hogy habár a jogszabályok rugalmasak, ennek ellenére sem érzik azt, hogy garantálni tudják a hallgatók teljes biztonságát.

Az ELTE a klasszikus táborok helyett úgynevezett orientációs napokat tart, amelyekre kisebb csoportokban és több turnusban várják a diákokat.

A táborozó fiataloknak szinte mindenütt kötelező lesz a maszkviselés és a kézfertőtlenítés, néhol pedig létszámkorlátozásra és lázmérésre is számítaniuk kell.

Míg a gólyatáborokat nem tiltja semmi, addig a kormány döntése alapján 500 fő feletti zenés-táncos rendezvényeket augusztus 15-e után sem engedélyezik. Ezért a hazai fesztiválok döntő többsége elmarad.

Igaz, az úgynevezett ültetett előadások nem tartoznak ebbe a kategóriába, azokat meg lehet tartani. Ahogyan a focimeccsekre is várják a nézőket.