Golfpályát vett egy cég 390 millióért az Orbán-kormány hétmilliós fizetésű, Porsche-imádó vagyonkezelőjével a háttérben

2017. november 22., 18:47

Szerző:

390 millió forintért a Vaperty Investment Zrt. vette meg a balatonudvari golfpályát – vette észre a 24.hu. A portál cikke szerint a golfpálya több, kudarcot valló kísérlet után kelt el.

A lap megkereste a felszámolót és a Magyar Golf Szövetséget is, tájékoztatást kérve az új tulajdonosról. A felszámoló nem árulhatta el, hogy ki az új tulajdonos, a szövetségnek pedig nem volt információja róla. Az ingatlan tulajdoni lapján viszont a 24.hu kiszúrta, hogy a napokban kérték a tulajdonjog bejegyeztetését. Ami véletlenül épp a Magyar Golf Szövetség elnöke, Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója közelébe került.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Vaperty Investment egyetlen tagja Vagács András, aki Szivekhez, rajta keresztül pedig Tiborcz Istvánhoz, Orbán vejéhez kötődik. Tiborcz és Szivek érdekeltségei már korábban is üzleteltek együtt, a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó melletti épülettömböt, ami három műemlékvédelmi épületből áll. Az egyik ebből az 1910-es Mahart-székház. Az épület 2016-os megvételéig 4,3 milliárdos MKB-hitel volt az épületeken, majd a Gránit Bank beszállt a finanszírozásba 1,3 milliárddal. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank idén szeptemberben nagyvonalúan kiváltotta a hitelt, és még 700 milliót rátett.

A golfpálya megvásárlása azért is tekinthető rendkívüli üzleti sikernek, mert az egytagú Vaperty egy szinte üres cég, tevékenységi köre a vagyonkezelés, jegyzett tőkéje pusztán ötmillió. Most mégis majdnem 400 millióért megvásárolta a hatvanhektáros golfpályát. 

Mivel a Mahart-székház megvásárlása mögött először Szivek érdekeltségi köre állt, és azt nagyon hamar átengedte Tiborcz cégének, feltételezhető, hogy a golfpálya esetében is így járnak majd el. Szivek elnöki kinevezésétől számítva a pályázati kiíráson át az eladásig mindössze öt hónap telt el. 

A korábban 1,3 milliárd forintos beruházással elkészült golfpályát, miután csődöt jelentett a korábbi tulajdonos, 1,1 milliárd forintért kezdték árulni, majd ezt fokozatosan csökkentették a mostani 390 milliós eladási árig.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.