Szétesett az ellenzéki összefogás Gödön a Samsung-gyár miatt, a Fidesszel együtt szavazták le a momentumos polgármestert

2020. június 30., 22:04

Szerző:

Már a napirend elfogadásánál is bazmegelésig menő vita alakult ki a gödi önkormányzat hétfői ülésén, amin az ellenzéki összefogásból kiváló képviselők a Fidesszel együtt szavazták le Balogh Csaba polgármestert (Momentum), és megnyirbálták a jogköreit - írta 444.hu.

Tavaly ősszel az ellenzék még nyolc helyet szerzett a 12 fős testületben, amivel kényelmes többségük volt, de hétfőn az LMP-s Fülöp Zoltán alpolgármester, a DK-s Lőrincz László alpolgármester egy másik DK-s és egy jobbikos képviselővel együtt bejelentették, hogy megalakítják a Göd Fejlődéséért frakciót, így Baloghék csak 4-en maradtak. A hajnali fél 4-ig tartó ülésen az új frakció a Fidesz támogatásában szinte mindenben leszavazta a polgármestert.

Balogh szerint a konfliktus mögött az állhat, hogy a kormánynak és a Samsungnak nem tetszett, hogy az önkormányzat nagyobb átláthatóságot követelt a terjeszkedő gyártól.

„Erre utalnak azok az előterjesztések is, amikkel el akarják érni, hogy ne tárgyalhassak a Samsunggal, meg akarják vonni a képviselők jogait, hogy bármit is nyilatkozzanak a Samsungról” - mondta a polgármester a 444-nek, arról, hogy az ülésen Fülöp Zoltán jelölték ki egyedüli tárgyalónak, aki sokkal együttműködőbb viszonyt képzel el a vállalattal.

Az LMP-s alpolgármester szerint a konfliktust az okozta, hogy a polgármesternek egészen más az elképzelése a város irányításáról, és úgy érezték, Balogh nem működik együtt a koalíció minden tagjával, csak a momentumosokkal. Leginkább azt sérelmezte, hogy Balogh a járványhelyzet alatt egy személyben hozta a döntéseit. Külön kiemelte, hogy leváltotta a helyi közszolgáltató cég éléről a DK egyik emberét, Tóth Ágnest. De a hétfői ülésen őt is visszahelyezték a pozícióba.