Ghánai erőmű megépítését támogatja Magyarország

2019. január 31., 15:50

Szerző:

Szabó András ghánai magyar nagykövet kedden bejelentette, hogy hetven millió dolláros (19,5 milliárd forintos) beruházással száll be Magyarország egy ghánai gázerőmű felépítésébe. Arról viszont nincs információ, hogy ebből mennyi az állami hozzájárulás, pedig a projektben részt vesz az állami tulajdonú Eximbank is – írja a G7.

A kormány nem tett bejelentést a beruházásról, a portál is helyi lapok beszámolóiból értesült, illetve az accrai nagykövetség Facebook-oldaláról. Eszerint az egymilliárd dollárból megvalósítani tervezett Bridge Power nevű erőmű a 28 milliós Ghána második legnagyobb erőműve lenne, a kétszázezer lakosú Temában épül fel.

Fotó: Facebook

A magyar nagykövetség közleménye szerint a beruházást a GE magyarországi leányvállalata által gyártott turbinákkal szerelik majd fel, és Magyarország több millió dollár értékben szállít majd eszközöket a projekt második szakaszához.

Szabó András a bejelentésen azt mondta, hogy Magyarország hozzájárulása a projekthez az első lépése a politikai és gazdasági kapcsolataink újjáélesztésének Ghánával. Ahogy fogalmazott, ez egyértelmű jelzés a ghánai kormány és nép felé, hogy Magyarország egyet jelent az üzlettel.

A ghánai lapokban megjelent közlemény szerint az állami tulajdonú Eximbank is részt vesz a projekt finanszírozásában, erről pedig a ghánai kereskedelmi és ipari miniszter helyettese, Robert Ahomka-Lindsay is beszélt. A portál azt írja, hogy nem egyértelmű, hogy a beruházásban mennyi a magyar állami pénz, ezért megkérdezték erről a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és az Eximbankot is.

A cikk megjelenése után a tárca azt felelte, hogy a magyar állam támogatást nem nyújtott sem az exportőr, sem a vevő részére. 

„Az Eximbank természetesen minden olyan exportügyletben, amely megfelel a nemzetközi és hazai szabályozásnak, szívesen megvizsgálja a hitelnyújtási lehetőséget. Az exporthitelezés segíti a magyar gazdaság növekedését, munkahelyek megtartását és létrehozását”

– válaszolta a Szijjártó Péter vezette minisztérium.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.