Gerendai Károly szerint politikai hangulatkeltés az Orbán-videó körüli felháborodás

2019. július 3., 09:15

Szerző:

Gerendai Károly szerint többségében politikai hangulatkeltés íze volt a háborgó cikkeknek, amelyek felrótták, hogy a VOlt Fesztiválon a nagyszínpadi koncertek közötti szünetekben a fesztiválozóknak Orbán Viktor 1989-es beszédét játszották a kivetítőkön. A Sziget egykori szervezője a Lángoló Gitároknak adott interjúban elmondta, hogy a média úgy tálalta az esetet, mintha valami aktuális politikai kampánybeszéd hangzott volna el.

– Ilyesminek persze szerintem sincs helye a fesztiváljainkon, de nem is ez történt, hanem a hivatalos állami ünnepségsorozat reklámfilmjében szerepelt egy pár másodperces részlet a 89-es Orbán beszédből

– állapította meg.

Ő maga az Index cikkéből értesült az ügyről. Úgy véli, a filmnek az az üzenete, hogy idén ünnepeljük a rendszerváltás 30-dik évfordulóját, amiről emlékezzünk meg együtt. Korábban Gerendai irányítása alatt is volt egy kampány a fesztiválokon az 56-os jubileum kapcsán, ezért sem szeretné kollégáit egy hasonló ügy miatt kritizálni.

– Egyébként fura, hogy most lett ebből ügy, hiszen a politika régóta jelen van a fesztiválokon, számos hazai rendezvény például saját helyszínnel is beengedi a pártokat vagy az ifjúsági szervezeteiket. Mi is kaptunk sok ilyen megkeresést, de ettől inkább igyekeztünk távol maradni. Ugyanakkor az emberi jogok, vagy a migránsok kérdésében például elég határozottan kiálltunk, aminek egyesek szintén politikai színezetet próbáltak adni, csak akkor épp a másik oldalról

– mondta.

Fotó: Youtube

Úgy gondolja, egy ilyen rendezvény nem arra való, hogy a közönséget arról győzködjék, hogy kire szavazzon, mert akinek ez nem tetszik, az majd nem jön el legközelebb. Hozzátette, hogy van pár árnyalatnyi különbség a rendszerváltás évfordulójának népszerűsítése és a direkt pártpolitizálás vagy a választási kampánytevékenység között.

– Tudom, vannak akik történelemhamisítást kiáltanak és elvárnák, hogy foglaljunk politikai állást, utasítsuk vissza a reklámfilmet, de ez nem a mi meccsünk. Ha ilyen szinten beleállnánk, az valóban politikai állásfoglalás lenne, pont azt tennénk, amit most az ellenkező nézőpontból kifogásolni próbálnak. Engem ez leginkább arra a szerintem helytelen hozzáállásra emlékeztet, amikor azt hallom, hogy azért nem szabad kokárdával emlékezni a 48-as márciusi forradalmárokra, mert az a jobboldaliak által kisajátított szimbólum

– jegyezte meg Gerendai.

A fesztivál főszervezője, Lobenwein Norbert megvédte a kisfilmet. Azt írta, lassan le kellene szoknia arról, hogy akár csak elolvassa azokat az írásokat, amelyek szerzői abból élnek, hogy megpróbáljanak idehaza működő és színvonalas ügyeket tönkretenni, belerúgni, amibe csak lehet.

(A hvg.hu nyomán)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.