Az eladót Bártfai-Mager Andrea miniszter felügyeli, a vevő céget a férje vezeti a húszmilliárdos gáztároló-üzletben

2019. augusztus 2., 01:20

Szerző:

Pénteken derült ki – a Népszava vette észre a GVH honlapján –, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) teljes egészében megvásárolja a magyarországi földgáztárolásért felelős MMBF Földgáztároló Zrt.-t, amely eddig a kisebbségi tulajdonában állt. A vételár 19,9 milliárd forint, amelyet az eddig 51 százalékos tulajdonos, az MFB Magyar Fejlesztési Bank kap, azt pedig a 444 emeli ki, hogy az üzletet akár egy családi ebéden is megbeszélhették volna, hiszen amíg az MFB Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter felügyelete alá tartozik, az MSZKSZ vezérigazgatója nem más, mint a férje, Bártfai Béla. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az üzlettel az állam milliárdos nagyságrendű osztalékról mond le, hiszen az MMBF jellemzően több mint tízmilliárdos bevételt ér el, a 2017-es 10,2 milliárd forintos eredmény után például hatmilliárdon osztozhattak a tulajdonosok. A 2018-ban elért 11,8 milliárd forintot bent hagyták a cégben. 

Ami Bártfai-Mager Andreát illeti, a miniszter még a tavalyi miniszterjelölti meghallgatásán tette fel az úgy tűnik, költői kérdést, felügyelhet-e olyan céget, amelyben bármelyik családtagjának szerződése van. Erre úgy válaszolt, olyan cégekben, amelyek az ő irányítása alatt állnak, a családtagjai nem kaphatnak semmilyen lehetőséget, csakhogy most már mindössze egy rag választja el hazugságtól, a férje ugyanis egy olyan céggel kötött szerződést, amely az ő felügyelete alatt áll.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.