Az Orbán-kormány kész tárgyalni az új hosszútávú gázszállítási szerződésről az oroszokkal

2019. december 3., 08:45

Szerző:

A londoni székhelyű Reuters hírügynökség is beszámol arról, hogy hétfőn miután fogadta az orosz Gazprom elnökét, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, az Orbán-kormány kész megkezdeni a tárgyalásokat az újabb, hosszútávú gázszállítási megállapodásról.

Szijjártó Péter a Gazprom elnökével tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában a Gazprom orosz állami gázipari monopólium elnökét, Viktor Zubkovot 2019. december 2-án
Fotó: KKM/Burger Zsolt

Orbán Viktor, Magyarország jobboldali konzervatív miniszterelnöke – teszi hozzá a Reuters – jónak és gyakorlatiasnak tartja az Oroszországgal ápolt kapcsolatokat. A most érvényes orosz gázszállítási megállapodás jövőre lejár. A hírügynökség kitér arra is, hogy az Európába szánt orosz gáz Ukrajnán keresztül történő szállításáról szóló megállapodás ez év december 31-én érvényét veszti, és az új ügylet egyelőre nem született meg, azt döntőbíráskodási eljárások mellett a Krím orosz bekebelezése is hátráltatja.

A Reuters emlékeztet arra is, hogy Szijjártó Péter októberben úgy nyilatkozott, mielőbb meg kellene építeni a Bulgárián áthaladó, Török Áramlat elnevezésű gázvezetéket, mert az új gázszállítási útvonalat nyitna Magyarország felé. Azt is megjegyzi, hogy a magyar gáztározók teljesen feltöltve fogadják a telet. 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.