Garancsi István potom hatmilliárd forinttal többért építhet sportcsarnokot Székesfehérváron, mint eddig becsülték

2018. december 4., 02:00

Szerző:

Nemrég derült ki, hogy Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. 25,7 milliárd forintért építhet multifunkciós  sportcsarnokot Székesfehérváron, a 24.hu pedig hétfőn a Közbeszerzési Értesítőben fedezte fel, hogy a munkát a cég hatmilliárddal többért vállalja, az eredetileg becsült érték ugyanis 19,7 milliárd forint volt.

Bár hasonló drágulásra rengeteg példa van a NER történetében, a székesfehérvári sportcsarnok ügye azért keltett feltűnést, mert a Market nem sokkal az Orbán Viktor miniszterelnök körül gyűrűző magánrepülőgépes botránya kitörése után kapta meg a megbízást a székesfehérvári önkormányzattól. 

Orbán Viktor és Garancsi István
Fotó: MTI/Kovács Attila

Szeptemberben az Átlátszó írt arról a Bombardier Global 6000 típusú magánrepülőgépről, amelyet a NER-oligarcha is használ, ami után a Népszava nem átallotta megkérdezni, hogy ki fizette a miniszterelnök július 25-i útját Várnába, a MOL Vidi Ludgorec elleni meccsére. Erre Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök lazán úgy válaszolt, hogy a költségeket Garancsi állta, de ez az adófizetőknek nem került pénzbe, a kijelentésnek azonban több szépséghibája van. Az egyik, hogy enyhén szólva nem igaz, a magát Orbán önjelölt kötélbarátjaként aposztrofáló Garancsi ugyanis milliárdokba kerül az adófizetőknek. Ő az építőiparban utazó Market Zrt. tulajdonosa, amely augusztusban nyert el egy 930 milliós kórházfelújítást, a Szent Ferenc Kórházét, és 10,67 milliárdért építheti fel az új országgyűlési irodaházat Kossuth téren, a volt MTESZ-székház területén. Másik cége, a Mobil Adat Kft. szállíthatja a SIM-kártyákat a NAV online pénztárgépeibe, az érdekeltségébe tartozó ESMA Zrt. májusban öt évre megkapta a budapesti elefántfüles hirdetések használati jogát, a tulajdonában lévő G4S Készpénzlogisztikai Kft. pedig a MÁV bevételét szállíthatja 466 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 176 millióval többért. A Market tavaly nettó 107 milliárd forintos árbevételt ért el,  20 milliárd forinttal többet, mint 2016-ban.

A másik szépséghiba az, hogy Havasi gyakorlatilag beismerő vallomást tett arról, hogy a miniszterelnök elfogadott egy vesztegetési kísérletként értelmezhető ajánlatot. Ezután hivatali vesztegetés és hivatali vesztegetés elfogadása gyanújával a DK és a Párbeszéd is feljelentést tett az ügyben, a gyanút azonban Orbán a maga részéről elintézte azzal, hogy harminc éve is így repült, és ezután is így fog. – Mutassák meg neki azt az embert, aki le tudja kötelezni – fűzte hozzá. Garancsival egyébként elég közel állnak egymáshoz, sőt, a vállalkozó néhány éve még büszkélkedett is azzal, hogy a miniszterelnök kötélbarátja. A kifejezés a hegymászó zsargonból származik. Így nevezik, amikor a kötél két végén két ember csak egymásra lehet utalva.

A DK-nak az ügyben tett feljelentésére nyomozás indult, de ezt rövid idő múltán megszüntették. Az ellenzéki párt vasárnap jelezte, hogy panasszal él az erről szóló ügyészségi döntés ellen.