Kevésbé trükközhetnek majd a garanciával a kereskedők

2020. november 9. 08:02 - szerző: 168 Óra - forrás: Napi.hu

A jövőben attól függ majd a jótállás - a mindennapokban garancia -, hogy mennyibe kerül az adott termék, például hűtőgép, mosogatógép - írja a Napi.hu. 

"Januártól három sávot szab meg a jogszabály. A 10-100 ezer forintba kerülő termékeknél kötelezően egy év lesz a jótállás, a 100-250 ezer forintosoknál két év, a 250 ezernél drágábbakra pedig 3 évet kell vállalni" - mondta Aldrich Karin a MediaMarkt jogi szakértője a lapnak. Leegyszerűsítve tehát arról van szó, hogy egy-egy drágább termékekre hosszabb jótállási időt kell biztosítani. Az új szabályozás a MediaMarkt szakértői szerint jobban passzol a mostani kiskereskedelmi viszonyokhoz és a vásárlók igényeihez.

"A jogszabályt kidolgozó Innovációs és Technológiai Minisztérium több kiskereskedelmi lánccal, így velünk is egyeztetett az új szabályozás kidolgozása során. Úgy látjuk, hogy az általunk javasolt és a gyakorlatban már jelenleg is alkalmazott eljárási szabályok visszaköszönnek a szabályozásban. Ez elsősorban azt jelenti, hogy hosszabb jótállási időt biztosítanak a gyártók. Fontos tudni, hogy jelenleg is vannak olyan gyártók, amelyek bizonyos termékekre már most is a jogszabályban foglalt egyéves kötelező jótállási időn túl, önként további 1-2 év jótállást vállalnak, azonban a jövőben a termék árától függően az egy éven túli jótállás vállalása kötelezővé válhat" - tette hozzá Aldrich Karin.

Oláh Gergő a boltlánc szolgáltatásmenedzsere ezt azzal egészítette ki, hogy a vásárlók egyre tudatosabbak és fontos számukra a jótállási idő, ha ez hosszabb, akkor sokan hajlandóak akár nagyobb összeget szánni a beszerzésre. "Az, hogy a MediaMarkt már eddig is olyan gyártók termékeit is kínálta, akik jogszabályban meghatározott egy évnél önkéntesen hosszabb jótállást vállaltak, azért is kedvező a vásárlóknak, mert olyan gyártók és márkák lesznek a kínálatban az új szabályozás életbe lépésekor is, amelyekkel nincs vagy nagyon kevés a probléma" - mondta.

Bár az egyik legfontosabb változás januártól az ársávos garanciavállalás, további lényeges módosítások is lesznek. Eddig a javítandó termékekre lényegében gumiszabály vonatkozott, hiszen nem volt pontosan meghatározva, hány meghibásodás, szervizelés után köteles a kereskedő cserélni azt.

Aldrich Karin elmondta, hogy januártól ez is változik, három javítás után a kereskedő nem mérlegelhet, adnia kell egy másikat. Az új szabályozás továbbá kimondja, hogy, amennyiben a termék javítására a kijavítási igény közlésétől számított 30 napon belül nem kerül sor, szintén cserélni kell. A vásárlóknak továbbá kényelmesebbé válik a jótállással kapcsolatos ügyintézés, hiszen a kereskedőknek az új jogszabályi rendelkezések alapján lehetőségük nyílik elektronikus jótállási jegyet adni.