Gálvölgyi olvasott, Lackfi etette, egy olimpikon emelgette a kerekesszékes fiút, hogy felhívják a figyelmet a otthonápolásra

2018. szeptember 27., 11:02

Szerző:

Öt ismert közéleti személyiség gondozta egy napon át az otthonápolásra szoruló Eriket, hogy a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang platform kampányában megmutassák: az otthonápolás munka, amelyért tisztességes bérnek kellene járnia.

Imre Géza olimpikon vívó az udvarról az emeletre vitte fel Eriket, Lackfi János költő megetette a 13 éves fiút, Gálvölgyi János pedig Lackfi János könyvéből olvasott neki. Zala György olimpikon kenus a lakáson belül emelgette Eriket és a nap zárásaként Molnár Áron NoÁr együtt gitározott a fiúval, egy kis dalt is improvizált neki.

– Ezt az embert próbáló munkát annak minden örömével és fáradságával a legtöbbször egyedülálló nők végzik – 

– erre is kíván emlékeztetni a film öt férfi szereplője, akik különböző világnézetű emberek.

– Az otthonápolás elismerése politikai oldalaktól mentes igény

– legalábbis társadalmi szinten. Egy nyári, a Pulzus közvéleménykutató által végzett reprezentatív felmérés is ezt bizonyítja: a magyar emberek 94 százaléka támogatja az otthonápolók valódi elismerését.

Fotó: Youtube

A kampány így első célját már elérte, a média segítségével megmutatta, hogy milyen kemény munkát végeznek az otthonápolók, és azt az eddig nem túl ismert tényt is láthatóvá tette: az év 365 napjában végzett 24 órás munkát az állam egy megalázó összegű (maximum 52800 forintos) segéllyel honorálja.

A 168 Óra is beszámolt Tícia és édesanyja történetéről, amit ide kattintva olvashatnak el.

Mindennek ellenére úgy tűnik,a döntéshozók nem terveznek lényegi emelést, illetve a foglalkoztatási jogviszony bevezetését az érintettek esetében.

A májusban indított petíciót eddig összesen 45 ezer ember írta alá, közülük 5000 aláírást az önkéntesek szedtek össze papíralapú ívekkel – nagyrészt olyan érintettektől, akik helyzetükből adódóan még interneteléréssel sem rendelkeznek.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.