Ki sem hallgatta a rendőrség Simonka György bizalmi emberét, aki viszont folytatta a képviselő szennyesének kiteregetését

Galló Ferenc szerint a csalással vádolt Simonka fenyegetéssel és manipulációval vitte át az akaratát az önkormányzatoknál, Orosháza fideszes polgármesteréből például "engedelmes bábut" faragott.

2019. július 9., 16:00

Szerző:

Újabb szókimondó posztokban kritizálta Facebook-oldalán az uniós támogatások elsikkasztásával meggyanúsított Simonka György békési fideszes országgyűlési képviselőt Galló Ferenc, Medgyesbodzás alpolgármestere, akit az elmúlt években a politikus jobbkezének tartottak.

Galló szerint Simonkának annyira megroppant a szakmai stábja, a befolyása és érdekérvényesítő lehetőségei, hogy már az elérhető támogatásokat sem tudja lehívni az általa képviselt – egyébként igen szegény – dél-békési térségnek. Ennek szemléltetésére Galló megosztotta a Magyar Falu Program új pályázati eredményeit, amely szerint mindössze

  • 17,7 millió forintot kap fejlesztésre Békéssámson;
  • 16,1 milliót Csanádapáca;
  • 6,9 milliót pedig Gádoros település.

Az egyébként is szerény eredmények mellett a térséget jól ismerő, a pályázati tanácsadásban nagy tapasztalattal rendelkező Galló némi indulattal hívja fel a figyelmet arra, hogy a legelmaradottabb mezőkovácsházi járásban "0, azaz nulla nyertes pályázat van".

Ezt azért tarthatta fontosnak kiemelni,

mert Galló és Simonka között olyannyira megromlott a viszony, hogy az országgyűlési képviselő állítólag megfenyegette a medgyesbodzási önkormányzatot, hogy távolítsák el Gallót az alpolgármesteri posztról, különben semmilyen támogatást sem fognak kapni.

Galló erre némi gúnnyal jegyezte meg, hogy nemhogy a község, de az egész járás nem nyert semmilyen pályázaton. Az egyébként szintén a Fideszben politizáló Galló korábbi írásaiban is kitért rá, hogy szerinte Simonka többnyire fenyegetéssel, manipulációval próbálja átvinni akaratát a megyei ügyekben.

 

"Bábu vagy"

Galló július 8-án megosztott, második Facebook-posztja Simonka politikusi manipulációs gyakorlatát kívánta bemutatni, hogyan szerzett a képviselő befolyást Orosházán, a megye egyik nagyobb településén. Galló leírása szerint 2014-ben egyfajta hatalmi vákuum keletkezett, mikor a fideszes Dancsó József orosházi polgármestert és a térség országgyűlési képviselőjét kinevezték a Magyar Államkincstár élére.

Dancsó távozása után Simonka lett az országgyűlési képviselő – és mivel az új jogszabályok szerint egyidejűleg nem lehetett polgármester – a város vezetését pedig Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) vette át. Galló szerint Dávid gyenge karaktere alkalmas volt arra Simonka az irányítása alá vonja. Galló az alábbi jelzőkkel illeti a szerinte "egyébként jó ember" polgármestert:

„Nagy rá a polgármesteri kabát, nincs önálló karaktere, egymagában döntésképtelen, szinte minden konfliktust elkerül, egyszóval egy ekkora város vezetőjének nem alkalmas”.

Neki Simonka eleinte kedvesen bánva tanácsokat adott, majd ezek fokozatosan átfordultak utasításokká, hogy végül Galló szerint a polgármesterből "engedelmes bábut faragott", aki a végén még "arra is engedélyt fog kérni a „Mestertől”, hogy beléphessen a saját irodájába".

Simonka ráhatására került Galló szerint a polgármester mellé Fejes Róbertné alpolgármester, akit egy erősen törtető személyiségként írt körül, ezt használta vele szemben Simonka. A módszer Galló szerint az volt, hogy hatalmat adva "Nóri" kezébe elkövethette a saját stiklijeit, hozzá nem értése miatt viszont rendre Simonkával kellett egyeztetnie.

A Simonka körei által elnyert gyanús orosházi közbeszerzéseiről nemrég számolt be a 168 Óra. Mint megírtuk, három feljelentés ügyében egyesítették a vizsgálatot, amelyekből kettőben a korábban a fideszes képviselőhöz kötődő Szervíz-Bodzás Kft. a főszereplő.

 

Meg sem kérdezte a rendőrség

Őszinteségi rohamai miatt telefonon kerestük meg Galló Ferencet, hogy további részleteket tudjunk meg a megyei pályázati és támogatási pénzek lehívásánál Simonkával kialakult munkakapcsolatukról.

Bár Galló elhatárolódott attól, hogy akár a Facebookon is megosztott esetekről további részleteket osszon meg, azt határozottan kijelentette, hogy nem tart attól, hogy vele szemben is hatósági eljárás indulna meg a támogatási pénzek felhasználása miatt. „Én nem vettem részt semmi olyan ügyben, amivel Simonkát gyanúsítják, nem tartok retorzióktól” – mondta.

A Simonka Györggyel szembeni eljárás során már több mint 30 tanút hallgattak ki a hatóságok, érdeklődésünkre kiderült, hogy

bár Galló éveken át volt szoros munkakapcsolatban Simonkával, a rendőrség tanúként sem hallgatta ki.

Érdeklődtünk, hogy ez hogyan lehetséges, de a fideszes politikus szerint mivel ő csak 2015-ben tért vissza a békési településfejlesztési munkába, ezért nincs tudomása Simonka György bűncselekménygyanús tetteiről. Ennek viszont némileg ellentmond, hogy akkor miként tud elképesztő részletességgel írni akár a legutóbbi bejegyzéseiben is Simonka tevékenységéről.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.