Kamera előtt mesélte el a volt alpolgármester, hogy néz ki Gyulán a fideszes korrupció

2019. augusztus 18., 18:00

Szerző:

Csütörtökön derült ki, hogy Galbács Mihály, Gyula volt fideszes alpolgármestere magának Orbán Viktor miniszterelnöknek írt egy levelet arról, hogy városában a helyi fideszes vezetők kiszorították a régieket, egy szűk kör hozza a döntéseket.

Galbács Mihály
Fotó: gyulatelevizio.hu

Ez a levél kiszivárgott, Galbács Mihály pedig most a Partizán kamera előtt is elmesélte, hogy is néz ki a Görgényi Ernő fideszes polgármester köré épülő rendszer. Szerinte 2010 óta arról van szó, hogy a helyiek már ne tudjanak beleszólni a Gyulát érintő kérdésekbe, a polgármester Alt Norbert és Kónya István alpolgármesterrel, illetve a Békés Megyei Kormányhivatal korábbi vezetőjével, Gajda Róberttel összefogva uralja Gyulán a Fideszt. Részletekbe menően taglalja, hogy

Gyulán vannak olyan gazdasági érdekkörök, amelyek nem tisztességesen, nem a játékszabályok szerint nyerik el a megbízásokat és végzik el a feladatukat, 

ehhez pedig jóhiszeműen vagy félelemből  asszisztál a képviselőtestület, amely csak arra hivatott, hogy ha egy megbízás esetén a kivitelező azt mondja, hogy kér még 100 millió forintot, akkor megnyomja a gombot. Aki erre nem hajlandó, az kívül találja magát – érzékelteti Galbács Mihály, hogyan működik a rendszer Gyulán. 

Ami a gazdasági érdekköröket illeti, a volt fideszes alpolgármester két vállalkozót, Csizmadia Imrét és Piskolty Tibort említi, akinek a cégei összefonódtak a fideszes városvezetéssel. Nehéz megmagyarázni szerinte, hogy miért egy vállalkozó nyeri az önkormányzati közbeszerzések 90 százalékát, 2014 óta pedig mindegyiket – szám szerint 49-et – úgy, hogy ha kevesli a pénzt, a város még hozzátesz. Piskolty Tibor két cége, a 2010-ben alapított Futizó Kft., illetve az egy évvel később útnak indított Innoconsys Kft. együtt 49 közbeszerzést nyert el, 2019- és 2018 között pedig 1,069 milliárd forintos osztalékot sikerült produkálniuk. Ebből jut „a négyeknek” is, Galbács Mihály legalábbis egy vállalkozóra hivatkozva azt állítja, hogy Görgényi Ernő 10, a többiek összesen 20 százalékot kapnak, de az utóbbiból kap valamennyit a fideszes polgármester is.

Gyula polgármestere, Görgényi Ernő
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Csizmadia Imre Piskolty Tibor gyermekkori barátja, bizottsági tag az önkormányzat közbeszerzési bizottságában, Csizmadia Imre feleségének a testvére pedig a polgármester felesége. 

A Partizánnak adott interjúban Galbács Mihály arról is beszél, hogy a levelére Orbán Viktor titkárságától azt a választ kapta, hogy az  Kubatov Gábor pártigazgató, Kerényi János dél-alföldi regionális pártvezér és Kovács József országgyűlési képviselő illetékességi körébe került. Kovács József nem akart nyilatkozni a Partizánnak. 

– Huszonegy év után azt mondani, hogy rosszul csináltunk itt helyben, nagyon rossz érzés. Mint ha valaki valamiért küzdött és hajtott, és rájön, hogy mások is küzdöttek és hajtottak, csak elnehezült a zsebük, tele van arannyal, és nem tudnak úgy futni velük a csatába 

– mondta az éréseiről a politikus. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.