Gajdics Ottó csak kibökte, mit jelent a fideszes kultúrharc, amihez még csak most jött meg igazán a kedvük

2018. szeptember 21., 11:40

Szerző:

A fideszes tábor egy része szemmel láthatólag elégedetlen a magyar kultúra állapotával, és tartja magát a meggyőződés, hogy balliberális kultúrdiktatúra sanyargatja e lángokkal ölelt kis országot. Ennek a narratívának lett élharcosa az elmúlt hónapokban Szakács Árpád, aki a Magyar Idők lapjain sorozatot indított, hogy leleplezze, hogyan jutnak állami forrásokhoz olyan szerzők is, akik amúgy kormányellenes nézeteket vallanak. 

Támadásainak leglátványosabbika az volt, amikor

nyíltan ment neki a hivatalos pártlapban olyan szereplőknek, akik egyértelműen a Fideszhez köthetőek. 

444 ott volt csütörtök este a Civil Összefogás Fórum (CÖF) beszélgetésén, ahol Szakács Árpád és Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője is vendég volt. Főleg a kultúrharc általános jellemzőiről és történeti előzményeiről volt szó, de egy ponton Gajdics maga tért ki arra, hogy a cikksorozat legfelfoghatatlanabb következménye Prőhle Gergely esete lett. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója, aki többször volt az Orbán-kormányok államtitkár is úgy került reflektorfénybe, hogy Szakács a szemére vetette: a PIM teret ad olyan magyar íróknak is, akik nincsenek jó véleménnyel az Orbán-kormányról. A cikkekre Prőhle többször válaszolt, de– mint Gajdics csütörtökön elmondta –,

az igazgatónak inkább hálásnak kellett volna lennie, hiszen Szakács csak felhívta a figyelmét arra, hogy az ő intézményéből is bőven kapnak pénzt azok, akik közben a kormányt szidják. 

„És akkor mit csinál Prőhle Gergely? Nem megköszöni Árpádnak, hogy végre levette róla azt a terhet, hogy bár ő vállalta ezt a feladatot, hogy mindenkit, pártállástól, hovatartozástól függetlenül, pusztán az alkotásai és a művészi tevékenységét figyelembe véve egyaránt támogat, csak még nem jutott ebben a munkában kellő mértékben előre, ahelyett hogy ezt mondta volna, elkezdte személyesen, mindenféle undorító mocsokkal elárasztani Árpádot. 

Árpádnak se kellett több. Így ő is tud, mondtuk, így visszalőttünk. Ezt aposztrofálja kultúrharcként a másik oldal, pedig a frászt, ez nem harc, ezek egy oldalon álló emberek, amikor az egyik rálép a másik lábára, az félrelöki – dulakodásnak ha tudnám nevezni.”

Mint kiderült, Gajdics Ottó szerint ők egyáltalán nem akartak kultúrharcolni, de most már megjött a kedvük hozzá. Utalt egyben a hvg.hu eheti cikkére: a lap fideszes forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Orbán Viktornak elege lett a Szakács Árpádból, és parkolópályára tetette a sorozatot. A Magyar Idők főszerkesztője szerint viszont a hvg.hu rossz információkkal rendelkezik, Orbán Viktor ugyanis épp arról beszélt Kötcsén, hogy nem kell betojni, ha vitáik vannak egymás között, és ezeket le kell folytatni.

És Szakács sorozata is megy tovább, pár hetes szünet után szombaton jön majd az új rész, és „nagy balhé lesz belőle"

Szakács maga az MTA-ra is kitért. Szerinte az akadémia társadalomtudományos részein komoly gondok vannak. Egyrészt azért, mert 1990 után túl nagy autonómiát kapott az MTA, például ők dönthetik el, hogy kiket vesznek fel maguk közé. És miközben az akadémia kéne legyen a magyar tudomány csúcsa,

„az akadémista történészek például brutális történelemhamisításnak adnak terepet.”

Hogy mire gondolt, az nem derült ki – írta a 444.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.