Októberben tárgyal a nagykörúti kerékpársávról az FKT

Ismét összeül a kormány és a főváros, hogy vitázzon a budapesti közlekedésről.

2020. szeptember 21., 08:44

Szerző:

Karácsony Gergely főpolgármester elfogadta Fürjes Balázs javaslatát, hogy folytassák a nyáron félbeszakadt közös munkát és újra tartsák meg a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) üléseit. A két oldal októberben találkozik a budapesti városházán – tájékoztatta az MTI-t Fürjes Balázs. A fővárosi delegációt a főpolgármester, a kormányét Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezeti. A kormány javaslatára napirendre kerülhet a fővárosi közösségi közlekedés, és a Nagykörút forgalmi átalakításának ügye is.

Az FKT a főváros és a kormány közös döntéshozó és egyeztető fóruma, amely 2018-ban jött létre Tarlós István előző főpolgármester kezdeményezésére. A tanács a legjelentősebb fővárosi fejlesztéseket tárgyalja. Öt-öt fővel vesz részt benne a két oldal, mindkét félnek egyetlen szavazata van és csak akkor születik döntés, ha egyhangúan határoznak. Ha egy kérdés napirendre vételét akár a főváros, akár a kormány kéri, a tanács köteles megtárgyalni azt. Karácsony Gergely főpolgármesterré válása óta háromszor is tartottak FKT-t, és olyan jelentős kérdésekben sikerült egyezségre jutni, mint a Galvani-híd és a csatlakozó külső körúti úthálózat megépítése, az északi és déli HÉV-vonalak korszerűsítése és bővítése, vagy éppen a budapesti háziorvosi rendelők felújításának, kerületi orvosi eszközbeszerzéseknek a kormány általi 50 milliárd forintos támogatása. Júniusban lett volna a Karácsony-éra negyedik ülése, a felek közösen kitűzték az időpontot és meghatározták a napirendet, de a Városháza váratlanul egyoldalúan lemondta a találkozót.

Arra a felvetésre, hogy a sok vita akadályozza a közös munkát, Fürjes azt mondta, hogy demokráciában élünk, a viták teljesen természetesek. Tavaly Budapesten a választók a szabadon választott jobbos kormány mellé választottak egy balos városvezetést, ezzel politikai társbérlet jött létre „A vitáktól nem félni kell, hanem le kell folytatni őket. Nyíltan, őszintén, tisztelettel. A tárgyszerű és szakszerű viták még hasznosak is: segítenek megtalálni a legjobb megoldást. Márpedig a budapestieknek ez az érdekük” – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a kormányoldal a budapesti közlekedés fejlesztését szeretné tárgyalni.

 „Reméljük, főpolgármester úr is nyitott lesz arra a javaslatunkra, hogy az autósok kapják vissza az elvett sávot a Nagykörúton és a kerékpárosforgalomban mindig visszaesést hozó őszi-téli félév során, az érintettek valódi bevonását követően, szakmai alapon szülessen meg a józan, időtálló megoldás. A járdán vezetett biciklisáv biztosan rossz megoldás, nem véletlenül kritizálják sokan” – mondta az államtitkár.

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.