Fürjes Balázs szerint az atlétikai világbajnokság szerződései nyilvánosak lesznek, de költségekről inkább nem beszélt

2019. december 4., 14:36

Szerző:

Interjút adott Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a 444-nek, amelyben ígéretet tett arra, hogy

a 2023-as budapesti  atlétikai világbajnokság közpénz felhasználását szükségessé tevő szerződések „természetesen” nyilvánosak lesznek.  

Költségekről a politikus nem beszélt. Bár nagyságrendi becslések vannak, ezeket megtartja maguknak, hogy később véletlenül se keveredjen önellentmondásba, fillérre pontosan pedig akkor fog kiderülni, hogy mennyibe kerül  a ferencvárosi szabadidő és közpark és benne az atlétikai központ felépítése, amikor elkészültek a kiviteli tervek és a közbeszerzéseket lefolytatták. Szerinte Magyarország simán elbírja ezt a kötelezettségvállalást, a befektetés évente a költségvetés kiadásainak 2023-ig néhány ezrelékét sem fogja elérni. Azt bevallása szerint „liberális doktriner” gondolatnak tartja, hogy közösségi ügyeken pénzügyi értelemben vett profitot követelnek.

Korábbi becslések szerint a megméretés helyszínéül szolgáló stadion 120 milliárd forintba fog kerülni.

Ennek kapcsán Fürjes Balázs a 2017-es vizes-világbajnokságot méltatta, amely nagy siker volt, a magyar költségvetésnek gond nélkül elbírta, amit befektetésben rá kellett fordítani, ráadásul megújult a Margitsziget, felújították a Császár Komjáfi Uszodát és a Hajós Alfréd Uszodát, „azóta is nulla-huszonnégyben zakatol a Duna Aréna, még többen úsznak és vízilabdáznak gyerekek, és hála sportolóinknak, volt egy pozitív közösségi élményünk. televízión és interneten milliárdok szereztek pozitív benyomást Budapestről”. 

 

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.