Nagyon megdicsérte Orbán Viktort az amerikai nagykövet a függetlenség napi fogadáson

2019. július 9., 20:40

Szerző:

Az amerikai-magyar kapcsolatok azon is alapulnak, mit gondolunk a nemzetről és a függetlenségünkről. Jelenleg egyformák az amerikai és magyar értékek, hiszen megegyezik a család és kereszténység védelme, az állampolgárok biztonsága, emellett a keresztény közösségek védelme is összeköt minket – mondta udvariasan Orbán Viktor miniszterelnök rövid, alig pár perces beszédében az amerikai nagykövetség július 4-i, függetlenség napi fogadásán a Budapesti Kongresszusi Központban kedd este az Index szerint.

Az Orbán-kormány az elmúlt években eddig csak miniszteri szinten képviselte magát ezen az évente megrendezett fogadáson. Erről maga Orbán Viktor is megemlékezett beszédében amikor angolul mondott köszönetet, és emlékeztetett, hogy utoljára kilenc éve vett részt ilyen eseményen. Most ott volt vele együtt a a felesége, Lévai Anikó és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

A kormányfő beszédének központi eleme az ország függetlenségének és szuverenitásának fontossága volt. Azt is mondta, a két országnak kapcsolatában voltak mélypontok, de mostani amerikai adminisztráció Donald Trump vezetésével pedig tökéletes partnere ezekben a felsorolt kérdésekben a magyarnak, mert azonos érdekek és értékek vezérlik mindkettőt, mint az apából, anyából és gyermekből álló család, valamint a keresztény közösségek védelme.

Ezután röviden felidézte, miről is beszélt kilenc évvel ezelőtt, és idézte Thomas Jeffersont, aki megírta a függetlenségi nyilatkozatot. Végül beszéde végén „Isten óvja Amerikát, Isten óvja Magyarországot!” felkiáltással elköszönt.

David Cornstein amerikai nagykövet ezután arról beszélt, hogy milyen jó folyamat indult el az elmúlt egy évben, mióta ő nagykövetként itt van Magyarországon, majd köszönetet mondott azoknak, akik Magyarország és az Egyesült Államok előnyét keresve dolgoztak a kapcsolatok erősítésén. Köszönetet mondott azért is, hogy a kormányfő eljött vendégként erre az amerikai fogadásra, ezután Orbán Viktort erős vezetőnek, partnerének és barátjának nevezte.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.