Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Frank Engel: Mindenkit undorít a Fidesz magatartása

2017. május 11. 19:46 - szerző: Barát József

A Fidesz magatartása néhány Orbán-hívő képviselőn kívül már mindenkit undorít a Néppárt 214 tagú európai parlamenti frakció­­jában. Így vélekedik Frank Engel luxemburgi politikus, aki szerint kár új és új határidőket szabni a magyar kormánypártnak, hiszen egyiket sem tartja be. Szerinte az uniós kifizetések megállítása lehet az egyetlen olyan lépés, ami magatartásának megváltoztatására kényszerítheti Orbán Viktort. Interjú.

– Ön szerint fordulópont volt-e a Nép­­párt elnökségének találkozója a magyar miniszterelnökkel?

– Nyilvánvaló, hogy a párt vezetése most határozottabb volt, mint korábban. Ám tudjuk, hogy mit mondtak a megbeszélés után a néppártiak. Azt, hogy a magyar kormány kész arra, hogy megváltoztassa a kifogásolt jogszabályokat. És azt is hallottuk, hogy miként reagált Orbán Viktor: azonnal cáfolta, hogy bármi ilyesmi történt volna. Azt fejtegette, hogy kormánya majd megvizsgálja a kifogásokat, de szerinte ezek a törvényszövegek rendben vannak. A magyar médiába pedig folyamatosan érkeznek a nemzeti konzultációs reklámok új és új hullámai. Az történt, amit borítékolni lehetett: Orbán eljön, mindenre rábólint, aztán hazamegy, és marad minden a régiben. Semmin sem változtat, semmit sem fogad meg a Néppárt kérései közül.

– Ön szerint lesznek-e ennek következményei?

– Ezúttal már bizonyosan lesznek. A mostani meghallgatás csak megállója volt egy utazásnak, de nem a végállomás. Én magam képviselők egy csoportjával együtt arra készülök, hogy beterjesszem az Európai Unióról szóló szerződés hetedik cikke szerinti eljárást Magyarországgal szemben. Napirenden fogjuk tartani a Fidesz néppárti tagságának ügyét is. A be nem tartott ígéretekkel ez az ügy már nem zárulhat le.

– Tudjuk, hogy ön szerint a Fideszt régen ki kellene zárni a Néppártból, ahol viszont Orbánnak akadnak csodálói is. Ám fogalmunk sincs arról, hogy mit gondol a frakció tagjainak többsége. Ön tudja?

– Néhány képviselő személyes véleményét leszámítva már a Néppártban is mindenkit undorít a Fidesz magatartása az Állítsuk meg Brüsszelt! kampány, a CEU elleni törvény és a civilek elleni fellépés miatt. Biztosíthatom, a döntő többség már felháborítónak tartja ezt a politikát. Igaz, még sokan úgy vélekednek: hiába folytat Orbán utálatos politikát, a Néppártnak mégiscsak a Fidesz az egyetlen magyarországi tagszervezete, és fontos, hogy minden egyes tagországban legyen befolyásunk. Ez az egyetlen oka annak, hogy a Néppárt eddig nem lépett fel határozottabban.

– Úgy érzi, hogy mostanában megváltozott valami?

– Szinte minden egyes, Magyarországról érkező hír erősíti azt a meggyőződést, hogy határozott fellépésre van szükség, már csak azért is, mert Magyarország nem az egyetlen problematikus tagország. Jelentős kifogások merülnek fel Lengyelország, Románia vagy például Málta esetében. Hogyan szólíthatjuk fel a szocialistákat, hogy lépjenek fel a korrupciós törvények enyhítése ellen például Romániában, ha képtelenek vagyunk hatékony fellépésre egy olyan néppárti kormány esetében, amely átlép minden egyes határvonalat– Nem tudom önnek megmondani, hogy mikor és milyen lépés vezet majd eredményre, de jó néhány képviselőtársammal együtt eltökéltek vagyunk abban, hogy ezt a magatartást nem tűrjük tovább.

– Vannak, akik azt mondják: jobb, ha a Fidesz belül marad, mert ha kizárják, akkor elveszítik az esélyt, hogy befolyásolják a magyar kormánypárt magatartását.

– Ezen az érvelésen csak nevetni tudok.

Volt a Néppártnak bármikor is igazi hatása a Fideszre? Volt-e olyan eset, amikor a Fidesz betartott volna bármilyen ígéretet? Volt-e olyan, amikor valamilyen fontos ügyben a magyar kormány megfogadta volna a Néppárt indítványát? Nem volt.

Ez mondvacsinált okoskodás. Nem veszíthetjük el a befolyásunkat a Fideszre, mert sohasem volt.

– Vannak elemzők, akik szerint egyetlen módon lehet befolyást gyakorolni a magyar kormányra: pénzzel. Ha visszatartják azokat a támogatási összegeket, amelyek a Fidesz holdudvarán át szivárognak a választókhoz.

– Ez szerintem is evidens. Annak az indítványnak, amelyet képviselőtársaimmal a jövő héten terjesztünk elő, tartalmaznia kell a strukturális alapok kifizetésének befagyasztásáról szóló javaslatot is. Meggyőződésem: ez az egyetlen módja annak, hogy hassunk az Orbán-kormányra. Évi ötmilliárd euróról van szó, ami a kormány által felhasználható források 15 százaléka. Orbánnak nagyon komoly gondjai támadnak, ha ez az összeg kiesik. És arról se feledkezzünk el: magyar ügy azoknak a korrupciós vagy visszaélési eseteknek a fele, amelyekkel az uniós hatóságok foglalkoznak. Nem kevesebb, mint a fele! Ez azt jelenti, hogy Magyarországon nagyon gyanús dolgok zajlanak.