Fővárosi patkánybizottság felállítását javasolja Karácsony Gergely

2019. május 29., 10:48

Szerző:

Egy a patkányhelyzet feltárását célzó fővárosi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte szerdán  az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció – jelentette be Karácsony Gergely, a három ellenzéki párt által támogatott főpolgármester-jelölt a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján. 

A Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott, a budapestiek naponta szembesülhetnek azzal, hogy a főváros működésképtelenné vált, a város ugyanis egyre szemetesebb, a patkányok számának emelkedése pedig a jéghegy csúcsa. 

Fotó: Wikipédia

Karácsony Gergely szerint az általuk javasolt vizsgálóbizottságnak fel kell tárnia, milyen visszaélések történtek a patkánymentesítésre kiírt közbeszerzésen, továbbá arról is, hogy a főváros megtett-e mindent a korrekcióra, az állam pedig megfelelően ellátja-e a népegészségügyi feladatokat. Kiemelte,

a patkányirtást elnyerő konzorciumról kiderült, nem rendelkezik megfelelő referenciákkal, az árversennyel elnyert közbeszerzés után pedig a korábbi költségek másfélszereséért végzi tevékenységét. 

Kérdésre válaszolva elmondta, az ellenzék az EP-választás eredményei alapján újragondolja az őszi önkormányzati voksolásra szóló fővárosi összefogást, ugyanakkor nincs olyan szándék, hogy azon ne közösen induljanak. Megismételte azt is, hogy ragaszkodik az ellenzéki előválasztáshoz, amelyen szívesen megmérkőzik a Momentum jelöltjével is, amennyiben a párt megnevez egy saját főpolgármester-jelöltet. 

Gy. Németh Erzsébet (DK) és Horváth Csaba (MSZP) szintén úgy nyilatkozott, közösen kívánnak indulni az őszi önkormányzati választáson.

Egy patkány egyébként meg az EP-választásra is benézett vasárnap

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.