A Fővárosi Közgyűlés csökkentette a munkanélküli segély elbírálásának határidejét

2020. szeptember 16. 09:48 - szerző: 168 Óra/MTI

15 napra csökkentette a Fővárosi Közgyűlés az álláskeresési járadékra való jogosultság elbírálásának határidejét és kezdeményezték az egészségügyben, a szociális ellátásban és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrését.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala közleményében azt írja, hogy a hétfői rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés több olyan döntést is hozott, ami azt szolgálja, hogy a gazdasági válság kezelésére fordított támogatások a kiváltságos kevesek további gazdagodása helyett a többségnek nyújtsanak segítséget.

Ilyen döntés volt a Kurzarbeit jellegű bértámogatási rendszer, aminek ismételt bevezetését kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlés. Ez azoknak a vállalkozásoknak segít, amelyeknek jelentősen csökkent az árbevétele. 

“A főváros eddig adó- és egyéb kedvezményekkel igyekezett segíteni a bajba jutott budapesti vállalkozásokon, álláskeresési támogatást nyújt a munkájukat elveszítő budapestieknek. Azonban ez nem pótolja a hiányzó kormányzati lépéseket. Hiszen a Kurzarbeit program érintettjeinek körét a magyar kormány szabta a legszűkebbre Európában: a támogatást kapott személyek köre mindössze egy százaléka a munkaerőpiacon foglalkoztatottaknak. Eközben azok, akiket már elbocsátottak vagy fizetés nélküli szabadságra küldtek - más országoktól eltérően -, a magyar kormánytól nem kaptak segítséget. Ennek a gyakorlatnak a megváltoztatása érdekében született a Fővárosi Közgyűlés döntése.” - írja a Hivatal. 

A Fővárosi Közgyűlés az álláskeresési járadékra való jogosultság elbírálásának határidejét 15 napra csökkentette és a jogosultsági időszakot legalább hat hónapra való kiterjesztését kezdeményezte. 

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala szerint a turizmusban érintett vállalkozások támogatására szolgáló Kisfaludy-programból a kormány egész egyszerűen kizárta a budapesti vállalkozásokat. 

“A pénzből sok tízmilliárd jutott például Mészáros Lőrincnek, de egy fillér sem jutott az ágazat válságától leginkább sújtott Budapestre. Ezért a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezi a Kisfaludy-program támogatásainak a fővárosi vállalkozásokra való kiterjesztését.”

A Fővárosi Közgyűlés kezdeményezi azt is, hogy Magyarország részére biztosított uniós helyreállítási támogatás 50 százaléka lakosságarányosan a helyi önkormányzatok útján kerüljön felhasználásra.

“A főváros saját forrásból és saját hatáskörben rendszeresen szűri a szociális intézményeinek dolgozóit és az ellátottakat. De a Fővárosi Közgyűlés szükségét látja – összhangban a kormány saját szakértőinek állásfoglalásával –, hogy az ország minden pontján elérhető legyen az ingyenes tesztelést.” - írták, majd hozzátették, hogy ezért a Fővárosi Közgyűlés ezért kezdeményezte, hogy induljon el az egészségügyben, a szociális ellátásban és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrése. Emellett a Fővárosi Közgyűlés azt is szeretné, hogy létesüljenek olyan szűrőpontok, ahol az arra igényt tartó polgárok ingyenes koronavírus-tesztelése is megoldható.