Megalakult az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés, Karácsony Gergely szerint többé senki nem dönthet a budapestiek nélkül

2019. november 5., 12:00

Szerző:

Hatalmas érdeklődés övezi az ellenzéki többségű új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését, Tizenegy óra előtt még hosszú sor kígyózott a Városháza kapujában, mindenki várt, hogy megkapja a belépőjét, és mivel a sajtónak nem állíytottak külön sort, az újságírók együtt dideregtek Karácsony Gergely főpolgármesterrel és a feleségével, illetve a többi érdeklődővel. Köztük volt az MSZP-s Ep-képviselő, Gyurcsány Ferenc DK-elnök és az a Pikó andrás józsefvárosi polgármester is, aki Pikó András először a gépkocsiknak fenntartott bejáraton, aztán a sorompókon próbált bejutni az épületbe.

Fotó: Unyatyinszki György

Karácsony Gergely végül 11 után néhány perccel futott be. Köszöntötte az egybegyűlteket, akik meghallgatták a Himnuszt, letették a képviselői esküjüket, a főpolgármester pedig utána arról beszélt, hogy nem hagyja gyengíteni vagy szűkíteni Budapest autonómiáját, sőt, visszakövetel olyan hatásköröket, amelyektől az Orbán-kormány az elmúlt években fosztotta meg a fővárost.

– Senki nem dönthet a budapestiek nélkül, senki nem veheti el a budapestiektől azt, ami az övéké, és senki nem veheti el a budapestiek jövőjét

– hangoztatta, hozzáfűzve, mostantól az ellenzék lett a köztársasági többség. Később beszélt arról is, hogy 

ettől függetlenül Budapest a nemzet azaz mindannyiunk fővárosa, bal- és jobboldaliaké, férfiaké és nőké, bringások és autósoké, ő pedig mindenkinek a partnere lesz, aki a budapestiekért tenni akar, és szembeszáll azokkal, akik a budapestiek ellen lép fel. Mindig az életminőség mellé fog állni, a  beton helyett a fákat választja, a stadionok helyett az egészségügyi intézményeket. 

Fotó: Merész Márton

Ami a napirendi pontokat illeti,

  • A volt főpolgármester, Tarlós István az előterjesztés szerint megemelt végkielégítéssel távozhat.
  • eldől, kiket jelöl alpolgármesternek Karácsony: korábban felmerült Gy. Németh Erzsébet (DK), Tüttő Kata (MSZP), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) és Dorosz Dávid (Párbeszéd) neve is, de akár másokat is jelölhet a főpolgármester.
  • az első ülésen megszavazhatják a fővárosi antikorrupciós minimumprogramot, ami alapjául szolgálna az előző vezetés döntéseinek felülvizsgálatára, valamint a jövőbeni korrupció kiszűrésére, ennek részletei kedden lesznek várhatóan megismerhetők.
  • a Római-part ügyében Karácsony Gergely változtatási tilalom elrendelésére tesz javaslatot, vagyis a mobilgát építését és zöld környezet felszámolását megakadályozhatja.
  • létrehozhatják a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsot, amely beleszólhatna a fővárosi fejlesztésekbe. Ehhez kapcsolódóan napirendre emelné a Liget Projektet, vagyis meghatározó döntés születhet a még el nem kezdett múzeumi építkezések leállításáról.
  • Karácsony beterjesztette a rabszolgatörvény alkalmazásának felfüggesztését az önkormányzati cégekben, valamint fény derülhet a már többször beígért klímavészhelyzet kihirdetésének részleteire.
  • A fővárosi egészségügyi ellátás, illetve az egészséges környezet kialakításának alapjául szolgáló Egészséges Budapest Program eddig nem ismert részletei is napirendre kerülnek. Végezetül beterjesztése szerint téma lesz a „javaslat egyes reklámozási célú felületek hasznosításáról szóló koncepció kidolgozására”, ami akár takarhatja a kormánypropagandaként működő Lokál közterület-használati engedélyeinek felmondását, de egyéb politikai reklámok szabályozására is kitérhetnek.

Az első szavazást technikai malőr előzte meg, a Tarlós István helyét átvevő fideszes Ughy Attila szólt, hogy a szavazógép kijelzőjén rosszul tüntették fel a képviselők arányszámait. Ezek az arányszámok egy-egy kerület népességének a arányszámát mutatják a fővárosi összes lakához képest, és azért van jelentősége, mert szavazásoknál a közgyűlési többség eléréséhez nemcsak a képviselők felénél több kell, hanem a szavazó polgármesterek által képviselt városlakók többsége is. Karácsony Gergely a rossz arányokról azt mondta, a számokat a Nemzeti Választási Irodától kapták. Ezután technikai szünetet rendelt el, hogy a hibát kijavítsák.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.