Visszavásárolná a főváros a csatornázási műveket a külföldi tulajdonostól, de azt még nem tudják pontosan, miből

2020. május 27., 09:08

Szerző:

Két éven belül visszavásárolni a fővárosi önkormányzat a Fővárosi Csatornázási Műveket (FCSM) a külföldi tulajdonosától – értesült a Népszava. Annak ellenére sem mondtak le erről, hogy az költségvetés drasztikus elvonásokat helyezett kilátásba az önkormányzatoktól, noha

azt még nem tudják, pontosan miből tudják majd kifizetni a vételárat.

Idén még a külföldi tulajdonosnak jár az osztalék nagyobb része, a vállalat ezen a címen több mint 4 milliárd forintot fizethet ki a tavalyi üzleti év után. Feltéve, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elfogadja az erre vonatkozó előterjesztést.

Bár a cég jól jövedelmezőnek számít, és 4,25 milliárdos nyereséggel zárta az évet, a fővárosnak ebből alig csurran valami.

Koronavírus - Sajtótájékoztató - A kormány partnerként te Koronavírus - Sajtótájékoztató - A kormány partnerként te
Fotó: Szigetváry Zsolt

Hiába maradt ugyanis a főváros a többségi tulajdonosa az 1997-ben részlegesen privatizált FCSM-nek, a speciális osztalékfizetési szabályok miatt a 25 százalékkal rendelkező szakmai befektetőknek – jelenleg a francia Veolia Central & Eastern Europe S. A. az – jár a számított osztalékalap 75 százaléka, míg a törzsrészvényekkel rendelkező többségi tulajdonos fővárosnak 25 százalék jut, írja a lap.

A főváros a Népszava kérdésére megerősítette: „a részvényesi szerződés lejártakor a fővárosi önkormányzat az FCSM-et vissza fogja vásárolni”. Ezzel valóra váltanák Tarlós István korábbi főpolgármester álmát, aki a Fővárosi Vízművek és a Főgáz mellett az FCSM-et is vissza akarta vásárolni. Ebből a vízműveket sikerült megszerezni 2012-ben. A Főgáz Zrt. azonban teljes egészében az államé lett. A Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. előbb a külföldi kézbe került pakettet, majd a fővárosi részt vásárolta fel, emlékeztet a Népszava.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.