Karácsony Gergely: Péntektől nem lehet jegyet venni a BKV-sofőröktől, minden budapesti előadás elmarad, bezárnak a könyvtárak és a múzeumok is

2020. március 12., 15:31

Szerző:

Holnaptól nem lehet BKV-jegyet venni a buszsofőröknél – jelentette be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere arra hivatkozva, hogy a korábban meghirdetett elsőajtós felszállás szüneteltetésén kívül a főváros ezzel is kívánja csökkenteni a koronavírus terjedésének kockázatát.

Karácsony csütörtök délután két főpolgármester-helyettesével, Gy. Németh Erzsébettel és Tüttő Katával együtt a Városházán a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről beszélt.

Nagyon fontos látni, hogy ez a város most, amikor bajban van, úgy tűnik, megmutatja a legjobb arcát – mondta Karácsony, aki a szolidaritás kapcsán külön kiemelte a jegyek vissza nem váltásáért indított mozgalmat és a Hallgatói Hálózat mozgalmát, amely a nehéz helyzetbe került egyetemisták támogatására jött létre.

Karácsony szerint a kormány elmúlt időszakban meghozott döntései valószínűleg nem fogják kiállni az idő próbáját,  ezért azt ígérte, hogy a fővárosi vezetés a kormány által kijelölt mozgástérben a lehető legtovább elmennek majd a döntéseikben.

Azt, hogy a budapesti vezetés mindenben a kormány utasításainak és döntéseinek megfelelően, fegyelmezetten jár majd el, a két főpolgármester-helyettes is megerősítette. Tüttő Kata pedig azt is elmondta, hogy a közösségi közlekedésre nézve van a BKK-nak saját pandémiaterve, és

minden fővárosi intézmény készül arra, hogy a közszolgáltatásokat folyamatosan tudja biztosítani Budapest.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Mint ugyancsak elhangzott, a főváros arra kéri a kormányt, hogy valamilyen központi intézkedéssel rugalmasabb munkakezdést alakítson ki. A főpolgármester a budapesti munkáltatóktól pedig azt kérte, hogy

ahol csak lehet, éljenek a távmunka, illetve a rugalmas munkaidő lehetőségeivel, hogy ezzel is csökkentsék a munkanap elején és végén kialakuló csúcsforgalmat.

A főváros folyamatos tájékoztatást fog nyújtani a BKV járatain, nemcsak a közlekedést érintő hírekről, hanem általánosságban, a vírusfertőzés elleni védekezéssel kapcsolatban.

Karácsony arról beszélt, hogy a főváros nem akar kiskapukat keresni a kulturális intézmények működésének tekintetében, ezért mától felfüggesztik az előadásokat minden budapesti színházban, budapesti fenntartású moziban és felfüggesztik a szolgáltatásokat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár minden fiókintézményében, és a fővárosi fenntartású múzeumokban is.

(Az Index nyomán)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.