Majdnem 90 liternyi forralt borral öntötték le a nőt a Vörösmarty téren, de a bőrátültetéssel csak a fizikai sebek tűntek el

Soha nem kért bocsánatot az a tagbaszakadt, erőszakos múltú férfi, aki részegen égette brutálisan össze munkatársait egy karácsonyi vásárban. Négy és fél év után született ítélet, de csak első fokon. Riportunk a tárgyalásról.

2019. május 31., 15:21

Szerző:

Első fokon négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a férfit, aki 2015. január 1-én egy forralt borral teli fazekat borított munkatársaira a Vörösmarty téri karácsonyi vásár egyik standjának konyhájában. A büntetett előéletű, a négy és fél évvel ezelőtti események idején felfegyverkezve elkövetett garázdaságért éppen felfüggesztett börtönbüntetését töltő M. Z. szerint összeesküdtek ellene, semmi sem úgy történt, ahogyan azt a sértettek és a szemtanúk elmondták. A bíró az ítélet indoklásában azonban kiemelte, hogy M. Z. védekezését mind a szakértői vélemények, mind a tanúk és mind a sértettek cáfolták. 

A bíróság elrendelte a korábban kiszabott 1 év 6 hónap felfüggesztett börtön végrehajtását is.

A Törvényszék a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, azt, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, illetve azt, hogy csak közvetett életveszély bekövetkezésének volt realitása.

Súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság, hogy a vádlott büntetett előéletű, ittas volt és felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt, valamint azt is, hogy két sértett maradandó fogyatékosságot, egyikük pedig súlyos egészségromlást szenvedett.

 

A bőrükkel együtt jött le a nadrág

A vádirat szerint M. Z. 2014 telén pohárleszedőként dolgozott a Vörösmarty tér egyik standján. 2015. január 1-én hajnalban ittasan több kollégájával is agresszíven kezdett viselkedni. Négy óra körül a terhelt az üzlethelyiség konyhájában engedély nélkül akart fogyasztani az ott lévő italokból, ezért az egyik későbbi sértett pultvezető hazaküldte. Ezt a vádlott indulatosan sérelmezte. A pultvezető segítségére a pénztáros sietett, akit a terhelt ütni kezdett. A pultvezető és a pultos hölgy próbálták szétválasztani a dulakodó férfiakat, de mindketten a földre kerültek. M. Z. ezután

lerántotta a tűzhelyről a 90 literes, forralt borral töltött fazekat, és mindhárom sértettet leöntötte

annak tartalmával. A pultvezető II. fokú égési sérülést szenvedett testfelszínének 11 százalékra kiterjedően. A pultos II. fokú égési sérülést szenvedett testfelszínének 14 százalékára kiterjedően, míg a pénztáros bal kézfejének égési sérülését szenvedte el. Mindhárom sértett esetében fennállt a közvetett életveszélyes sérülés keletkezésének reális lehetősége, az ügyészség a terheltet három rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolta.

„A nadrágjuk a bőrükkel együtt jött le, hozzájuk sem mertünk nyúlni ”- idézte az ügyész az egyik tanú vallomását azt érzékeltetve, milyen az, amikor két földön fekvő nőre ráborítanak majdnem kilencven liternyi forralt bort. A stand munkatársain a téli hideg miatt dupla rétegű ruha volt, de égési sérüléseik így is rendkívül súlyosak (a szakértő szerint majdnem még súlyosabb, harmadfokúak) voltak. 

A péntek délelőtti tárgyaláson nem csak M. Z., hanem K., az egyik sértett is ott volt a párjával (ők ketten eddig minden tárgyalási napot végigültek). A 168 Óra kérdésére elmondták, hogy K. az eset után két hónapig feküdt a Honvédkórházban, bőrátültetést is el kellett rajta végezni. A nő az arcán, a combján és a karján sérült meg. Párja szerint

olyan volt a bőre, mint a rágógumi, először pedig azt hitte, megvakult. 

K. sérülései

- Reggeltől estig bent voltam vele a kórházban, dolgozni sem tudtam. Amikor pedig hazaengedték, fél évig nem aludtunk a stressz miatt - mondta a Fővárosi Törvényszék folyosóján a fiatal nő párja. M. Z.-vel még az első tárgyalási napon beszéltek, de miután a jelenleg raktárosként dolgozó férfi azzal jött oda hozzájuk, hogy "Cső!", elküldték melegebb éghajlatra. 

Jó kérdés, hogy ez az ügy - amiben az ügyész elmondása szerint sem volt nehéz megállapítani a tényállást - miért húzódott el annyira, hogy négy és fél év alatt jussanak el az első fokú ítélet kihirdetéséig. K. azt mondja, őt nem hallgatták ki amíg bent feküdt, azután kellett bemennie, hogy elhagyhatta a Honvédkórház égési osztályát. És még mindig nincs vége. 

 

Ha már megtörtént

Mivel M. Z. egy tagbaszakadt, erős testalkatú férfi, nagyjából el lehet képzelni, mi történik akkor, ha ittasan megindul. A bűncselekmény elkövetésekor már lejárt a munkaideje, de ott maradt iszogatni, mint ahogyan a sértettek is fogyasztottak alkoholt, elvégre az év első napja volt. Az ittas férfi először a pultvezető hölggyel kötözködött, majd közbeavatkozott a pénztáros és K. is. A dulakodás közben a két nő a földre esett, majd egy "Basszátok meg" vagy egy "Rohadjatok meg!" társaságában érkezett a forralt boros fazék. Bár M. Z. szerint azt az egyik sértett véletlenül lökte le, ezt nem volt életszerű. Egyrészt mindkét nő látta, hogy a férfi rántja le, másrészt

egy ekkora, majdnem teli fazekat nem lehet „véletlenül” lerántani. 

Azt senki sem állította, hogy a férfinak az volt a célja, hogy berontson és egy fazéknyi forralt borral okozzon olyan sérüléseket két, földön fekvő, nála fizikálisan sokkal gyengébb nőnek, hogy azok maradandó fogyatékossággal és súlyos egészségromlással éljék le hátralévő életüket. De ez lett a végeredmény, K. és párja pedig azt mondja, ha már megtörtént, csak azt szeretnék, hogy a férfit megbüntessék.

K. arcsérülései

Ez a büntetés első fokon majdnem öt év, de M. Z. felmentésért és enyhítésért fellebbezett, ő ugyanis továbbra sem érzi magát bűnösnek. Bocsánatot ennek megfelelően soha nem is kért, az ítélethirdetés után is szó nélkül sétált el K. és párja mellett. 

Az ügyész a perbeszédben kiemelte, hogy két nő életét talán még jobban befolyásolják ezek a szörnyű égési sérülések.

A bőrátültetéssel csak a fizikai sérüléseket lehet eltüntetni. 

Az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik. 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.