Fordulat a római-parti gát ügyében, Tarlós népszavazást kezdeményez

2017. szeptember 11. 21:58 - szerző: 168 Óra / MTI

Döntés szeptember 27-én lesz.

A főpolgármester kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén, hogy budapesti szintű ügydöntő népszavazást tartsanak a római-parti védműről.

Tarlós István az M1 hétfő esti műsorában elmondta, felveti a népszavazás lehetőségét a testület előtt, mert már nem szakmai vita folyik az ügyben, és a vita ma már nem kezelhető. Megjegyezte, a népszavazás kiírásáról szóló esetleges közgyűlési döntést a Kúria írhatja majd még felül.

A műsorvezető felidézte, hogy az Egyesület a Római-Partért a Facebook-oldalán olyan bejegyzést tett közzé, amelyben az olvasható, zsidó értelmiségiek egy csoportja gettóba akarja zárni a Római-parton 70 hektáron élőket. Erre az Együtt úgy reagált, hogy ez a 30-as éveket idéző náci propaganda.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Tarlós kijelentette, amikor hallott az előbbiekről, akkor nála betelt a pohár. Úgy fogalmazott, biztos benne, hogy a parton kellene a védművet megépíteni, de ha már ezt a kártyát is bedobják, és rögtön el is kezdték „felpumpálni” a dolgot, akkor legyen budapesti népszavazás. Erről majd a közgyűlés dönt szeptember 27-én.

A főpolgármester megemlítette, nem tudja megállapítani, hogy kik és milyen motivációval jöttek elő az említett „eléggé visszataszító” mondattal.  Felhívta a figyelmet arra, hogy egy esetleges budapesti szintű népszavazáson a problémában közvetlenül érintettek abszolút kisebbségbe kerülhetnek.

Tarlós rámutatott arra is, ha a népszavazás úgy dönt, hogy a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon húzódjon a védmű, akkor a 70 hektár védelem nélkül marad. Ha ez így lesz, akkor ezért a part menti nyomvonal ellen tiltakozó Lányi Andrásékat fogja utóbb minden erkölcsi felelősség terhelni – mondta. Emlékeztetett, hogy a szakvélemények 6:1 arányban a part menti változatot támogatják.

Két hete  Fővárosi Választási Bizottság (FVB) megtagadta az Együtt és a Párbeszéd által a római-parti mobilgát megépítése ellen benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését. Ennek az indoklása úgy hangzott hogy a főváros törvényesen jelölte ki a védmű nyomvonalát, így e kérdésben nem lehet népszavazást tartani. Egy augusztusi Greenpeace-felmérés szerint a budapestiek 59 százaléka nem a part mentén, hanem beljebb, a jelenlegi nyomvonalon fejlesztené a gátrendszert. Velük szemben a part menti mobilgát ötlete mindössze a megkérdezettek 20 százalékának tetszett.