Folyamatosan nő a kórházi fertőzések száma Magyarországon, fény derült az adatokra

2018. december 5. 21:10 - szerző: 168 Óra

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egészségügyi szakértőkkel karöltve készített részletes összesítést az előző év kórházi fertőzésekkel kapcsolatos statisztikái alapján, amiket minden évben köteles közzétenni az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - írta a TASZ közleménye alapján a 444.hu. A szervezet szerint azérrt is szükséges az ilyen elemzés, mert a kormány úgy hozza nyilvánosságra az adatokat, hogy nem csak értelmezni nem segít őket, de mintha szándékosan össze akarná zavarni a tisztánlátásban az érdeklődőket. 

Az Emmi jelentése például nem ad pontos tájékoztatást a fertőzöttek és a fertőzésben elhunytak számáról, és az egyes kórházban regisztrált megbetegedésekről. A civil szervezet emiatt perben is áll a tárcával, de addig is azt elemzik, ami rendelkezésükre áll.

Az egyik fontos megállapításuk, hogy folyamatosan nő a multirezisztens kórokozók (MRK-k) száma, tehát azoknak a baktériumoknak a száma, amelyek a legtöbb antibiotikumra nem reagálnak. Nagyjából 5000 új megbetegedésre lehet következtetni a kormány által kiadott számadatokból. A legsúlyosabb a vérmérgezések (szepszis) regisztrált számának folyamatos növekedése.

A jelentés kiemeli, hogy a járványok kialakulásában szerepet játszik, hogy  kevés az egészségügyi dolgozó, a kórházak zsúfoltak és nincs lehetőség a megfelelő elkülönítésre sem.