Folyamatosan nő a kórházi fertőzések száma Magyarországon, fény derült az adatokra

2018. december 5., 21:10

Szerző:

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egészségügyi szakértőkkel karöltve készített részletes összesítést az előző év kórházi fertőzésekkel kapcsolatos statisztikái alapján, amiket minden évben köteles közzétenni az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - írta a TASZ közleménye alapján a 444.hu. A szervezet szerint azérrt is szükséges az ilyen elemzés, mert a kormány úgy hozza nyilvánosságra az adatokat, hogy nem csak értelmezni nem segít őket, de mintha szándékosan össze akarná zavarni a tisztánlátásban az érdeklődőket. 

Az Emmi jelentése például nem ad pontos tájékoztatást a fertőzöttek és a fertőzésben elhunytak számáról, és az egyes kórházban regisztrált megbetegedésekről. A civil szervezet emiatt perben is áll a tárcával, de addig is azt elemzik, ami rendelkezésükre áll.

Az egyik fontos megállapításuk, hogy folyamatosan nő a multirezisztens kórokozók (MRK-k) száma, tehát azoknak a baktériumoknak a száma, amelyek a legtöbb antibiotikumra nem reagálnak. Nagyjából 5000 új megbetegedésre lehet következtetni a kormány által kiadott számadatokból. A legsúlyosabb a vérmérgezések (szepszis) regisztrált számának folyamatos növekedése.

A jelentés kiemeli, hogy a járványok kialakulásában szerepet játszik, hogy  kevés az egészségügyi dolgozó, a kórházak zsúfoltak és nincs lehetőség a megfelelő elkülönítésre sem.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.