Földön, vízen, levegőben megy a hunga-bunga, de az Orbán-kormány nem akar tudni róla

Úgy tűnik, Orbán Viktorra és az állami vezetőkre nem vonatkoznak a törvényben rögzített összeférhetetlenségi és korrupcióellenes szabályok.

2018. október 29., 10:12

Szerző:

„A kormány nem vezet nyilvántartást a magyar állampolgárok magánprogramjairól. Nem is lenne helyes, ha így tenne.”

közölte írásbeli válaszában Dömötör Csaba a miniszterelnök megbízásából. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára ennyivel rendezte le az Orbán Viktor és állami vezetőtársainak luxusutazgatásait, továbbá azok korrupciós kockázatait taglaló kérdést.

A DK-s Vadai Ágnes még október elején fordult a meglehetősen szórakoztató

Horvátországi közpénzes (H)unga-bunga partyk?”

című írásbeli kérdéssel  a miniszterelnökhöz. A DK-s politikus a NER prominens képviselői által jachton és magánrepülőgépen tett luxusútjai kapcsán azt akarta megtudni a miniszterelnöktől:

indít-e vizsgálatot az Átlátszó által feltárt összefüggések nyomán – persze nem is Orbán saját magángépes hobbiútjai, de legalább a súlyos korrupciós összefüggésekre rávilágító egyéb állami szereplők esetében.

Vadai felidézte, hogy az Átlátszó heteken át követte egy Benetti Crystal 140 típusú jacht (Lady M, 6,8 milliárd forint), valamint egy, Orbán Viktor számára is ismerős Bombardier Global 6000 típusú luxus-magánrepülőgép (OE-LEM, 17 milliárd forint) útjait, amelyek sokszor keresztezték egymást.

Fotó: Átlátszó

Kutatásuk során felbukkant maga a minisztreelnök, valamint Mészáros Lőrinc köre, és a NER több más szereplője is.

Összevetették például egymással a Lady Mrd és az OE-LEM elmúlt hónapokban megtett útjait, így a hivatalos hajózási és repülési nyilvántartásokból származó adatokból kiderült, a magánrepülőgép többször ment Budapestről éppen oda, ahol a luxusjacht is tartózkodott éppen akkor. Így derülhetett ki – több között – az is –, hogy 2018. augusztus 16-án a Lady Mrd luxusjacht Horvátországban volt, Brijuniból ment Opatijába. Sikerült drónvideót is készíteniük az érkezéséről és utasairól is, akik között feltűnt 

Homolya Róbert MÁV-elnök, Szíjj László üzletember és Kovács Emő kormánymegbízott is.

Homolya Róbert nevwe nem először kerül elő korrupciógyanús ügyekben
  • Homolya Róbert 2010 és 2012 között az európai uniós támogatások elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnökhelyettese volt, majd 2012- től különböző pozíciókban dolgozott a Miniszterelnökségen. Először miniszteri, majd miniszterelnöki biztos, később kormánymegbízott lett. 2017-től a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára lett, majd 2018. augusztus elején a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) vezérigazgatójává nevezték ki. Ellene az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF vizsgálatot indított, bizonyítottnak találva, hogy Homolya Róbert úgy volt végrehajtásért felelős elnökhelyettes az EU-s források elosztásárt felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ), hogy több közbeszerzési tanácsadó cégben is érdekeltsége volt. Bár ez 3,3 milliárd forintjába kerülhet Magyarországnak a várható büntetés miatt, Homolya Róbert azt mondta, bagatell ügynek tartja az egészet
  • Szíjj László Több vállalkozásban is üzlettársa Mészáros Lőrincnek. A tiszakécskei üzletember legnagyobb cége, a Duna Aszfalt Kft. évek óta sorra nyeri a többmilliárd forint értékű közbeszerzéseket. Szíjj érdekeltségei csak 2017-ben 606,5 milliárd forint értékben nyertek el állami megbízásokat, és ezeknek 44 százaléka európai uniós támogatás volt.
  • Kovács Ernő 1998-tól 2014-ig volt Tiszakécske polgármestere, majd 2014 júliusában Ön által kinevezett Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott, mely kinevezést 2018. július elején újabb 4 évvel meghosszabbította.

A Vadai-féle írásbeli kérdés kiemelte, a szabadságát mindenki úgy tölti, ahogy akarja, 

kivéve, akkor, ha a meghívott a MÁV-elnök, a vendéglátó annak a Duna Aszfaltnak a tulajdonosa, aki sorra nyeri az útépítési és vasútépítési állami közbeszerzéseket.

Éppen ezért a képviselő megkérdezte: egyfelől állami, azaz közpénzen utaztak-e az állami tisztségviselők, vagy esetleg megvesztegetés gyanújára okot adóan elfogadták az üzletember meghívását, ami újabb súlyos korrupciós botrány. Vadai végezetül tudni akarta, indít-e vizsgálatot az ügyben Orbán.

Dömötör válaszából azonban kiderül, hogy a törvényben rögzített összeférhetetlenségi és korrupcióellenes szabályok a Orbán Viktorra és az állami vezetőkre nem vonatkoznak, hiszen szabadon utazgathatnak „magánprogramokra”.