Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Fő a biztonság

2019. május 9. 08:30 - szerző: Rab László

A kispesti térfigyelő rendszer létrehozásával a helyiek biztonságát kívánták erősíteni. Bár ez alapvetően nem önkormányzati feladat, mégis kizárólag saját forrásból, külső támogatás nélkül alakították ki a rendszert. A folyamatos bővítésnek köszönhetően ma már szinte Kispest egész területét ellenőrzik a térfigyelő kamerákkal. Jelenleg hetven kamera működik a kerület kiemeltebb zónáiban, továbbá négy rendszámfelismerő kamerával is rendelkeznek. A kerületi rendőrkapitánysággal egyeztetve ebben az évben tizenegy új helyszínre telepítettek kamerákat.

Fotó: Merész Márton

A rögzített felvételek abban segítenek, hogy a baleseteket, bűncselekményeket, szabálysértéseket könnyebben ki tudják vizsgálni. A térfigyelő rendszer sokat segített a vitás ügyek eldöntésében is, ami meglátszott a kezdeményezett eljárások sikerében. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a kamerarendszerrel olykor sikerül megelőzni a szabálysértéseket és a bűncselekményeket. Nincs ugyan pontos kimutatás arról, hogy mennyire csökkent az illegális hulladéklerakás, de általános tapasztalat, hogy a kamerák jelenléte némiképp elriasztja azokat, akik bejáratott útvonalon hordták hosszú időn át az elhagyatott övezetekbe a hulladékokat.

Kameraszemek

A térfigyelő rendszer a kerület majdnem egész területét lefedi. Új kamerák kerültek az idén a Vak Bottyán utca 75/c, a KöKi terminál buszpályaudvarban lévő Fornetti üzlet környékére, a Nagykőrösi út–Határ út, a Petőfi utca–Zalaegerszeg utca, az Árpád utca–Zalaegerszeg utca, az Ady Endre út–Hunyadi utca, az Ady Endre út–Kisfaludy utca, a Városház tér–Kossuth Lajos utca kereszteződésébe, valamint a Jahn Ferenc utca–József Attila utca sarkára és a Shopmarkhoz. Az új helyszíneket a lakossági és rendőri bejelentések, kérelmek, a bűnügyi statisztikák, valamint az érintett hatóságok véleménye alapján jelölik ki.

A kispesti önkormányzat három évvel ezelőtt azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy „a migrációs válság által előidézett krízishelyzetben az Európai Unióval és a szomszédos országokkal együttműködésben tegyen meg mindent a magyar állampolgárok Alaptörvényben garantált biztonságáért”. A testület az akkori határozatot 14 szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadta el. A kamerák kihelyezésével nőtt a helyiek biztonságérzete.

A térfigyelő rendszer sikeressége nem volna lehetséges rendészek nélkül. A képviselők 2014-ben határoztak a Kispesti Rendészeti Központ létrehozásáról. A rendészek a közterületek rendjét felügyelik, feladatuk többek között az illegális árusítás felszámolása és a jogellenes közterület-használat megakadályozása. Felügyelik ezenkívül az állattartást, eljárnak parkolási szabálysértések esetén, és külön figyelmet szentelnek a zöldfelületek tisztaságának megőrzésére.

Kitüntették őket

Az év rendőre 2018-ban Berecz Roland törzs­­őrmester volt, az év tűzoltója címet Sándor Barna törzszászlósnak adományozták, az év polgárőre Békési Gábor volt. Kispest közbiztonságáért kifejtett odaadó munkájáért elismerő oklevelet kapott kilenc rendőrségi, öt katasztrófavédelmi és egy-egy polgárőri, illetve rendészeti állományban lévő dolgozó. Kétmillió forint önkormányzati támogatást kapott a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség. A polgári védelem világnapja alkalmából dr. Csatári Bálint, a Kispesti Rendészeti Központ közbiztonsági referense és Oláh Ilona, a Deák gimnázium pedagógusa kapott elismerést a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepségén. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége által önkormányzati támogatással áprilisban megrendezett ke­­rü­­leti katasztrófavédelmi versenyen hét általános iskolai felső tagozatos és hét középiskolás csapat vett részt, a versengésben a Kós iskola és a Deák gimnázium csapata bizonyult a legjobbnak.

Igen sok a rendészek feladata hulladéklerakási ügyekben. A központ megalapítása óta hétezer szabálysértési ügyben jártak el, 900 roncsautót találtak, közülük 120-at el is kellett szállítaniuk. A KöKi terminál közelében a korlátozott behajtási övezet kijelölése óta kétezer általános, 300 vendég és 240 eseti behajtási engedélyt igényeltek a kispestiek. Jelenleg tizenegy fős a kerületi önkormányzati rendészeti állomány létszáma, a felügyelőket folyamatosan képzik.

Fotó: Merész Márton

Az önkormányzat évről évre eszközvásárlással, rendőrautók beszerzésével, elismerésekkel, anyagi juttatással járul hozzá a kerület rendőreinek munkájához. Az idén csaknem tízmillió forint önkormányzati támogatásból a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány konditermet alakított ki a kerületi rendőrkapitányságon. A tizenegy rendész közösen járőrözik a rendőrökkel, számos esetben fogtak el együtt bűnözőket, könnyebb így a tettenérés is. Mindennapos és folyamatos az együttműködés a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának munkatársaival és a kispesti polgárőrökkel is. 

Az új testvérváros: Tasnád

Tavaly márciusban a romániai Tasnáddal tovább bővültek Kispest testvérvárosi kapcsolatai. A szerbiai Zombor, a horvátországi Vrbovec, a lengyelországi Krzeszowice, a bulgáriai Szmoljan és a törökországi Pendik után ez a hetedik testvérvárosa a kerületnek. A törökországi Pendikkel ápolt kapcsolat eredményeként a Yunus Emre Török Kulturális Intézet és az önkormányzat támogatásával 2018 év elején négy hónapos török kulturális program indult a Szivárvány óvodában, és novemberben a wekerlei Árnyas óvoda is bekapcsolódott. Az óvodások török népi mondókákkal, dalokkal, mesékkel, táncokkal, művészettel, gyermekjátékokkal és ízekkel ismerkedtek. A török–­magyar testvérvárosi kapcsolat keretében érkezett Törökországból elsőként a Gábor iskola elé az a kamion is, amelyben mintegy harminc, matematikát népszerűsítő animációval, játékos feladattal, kísérlettel találkozhattak a kispesti diákok. Zombori testvéróvodája lett a Mesevárnak, a Deák gimnáziumnak pedig Isztambul legelismertebb középiskolája, a Kabatas lett a testvériskolája.

 

Sikeres diákcsereprogram

Az idén 15. alkalommal rendezik meg a Kispesti Testvérvárosi Ifjúsági Programot. Eddig 1200 kispesti diák és pedagógus utazott a külföldi testvérvárosokba, ugyanennyi vendég érkezett Kispestre és a Balatonra. Egy-egy iskola diákjai tölthetnek tíz napot egy-egy testvérvárosban, a testvérvárosi gyerekek pedig három napig kispesti családoknál laknak, utána mennek az önkormányzat káptalanfüredi táborába. Krzeszovicében 212-en, Pendikben 162-en, Szmoljanban 249-en, Vrbovecben 216-an, Zomborban 214-en jártak, Tasnádra, az új testvérvárosba 2019-ben 19 diák látogathat el.

 

Cikkünk szponzorált tartalom, lapunk 2019. május 9-i Kispest-mellékletének a része.