Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Fizettek azoknak a falusiaknak, akik a kamu sportnapokon és tanfolyamokon vettek részt

2019. április 26. 14:23 - szerző: 168 Óra

Megvan a válasz, hogy miért vesznek részt emberek olyan kamu rendezvényeken, amelyeket EU-s forrásokból szerveznek, elvileg hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása érdekében. Ezeket a kamu sportnapokat és falunapokat aztán a szervezők fényképekkel és videókkal dokumentálják is, a rajtuk szereplő helyi lakosoknak pedig utalvánnyal fizetnek érte – írja a 444

Nemrég derült ki például, hogy egy alapítvány 450 millió vissza nem térítendő EU-s támogatásból tartott gyanús sportnapokat. A Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány például Fáj községben olyan „kompetenciafejlesztő, közösségiélményszerző, a leszakadó polgárok életét hosszútávon is átalakító” programot tartott, ahol néhányan utcai ruhában egy gumilabdával futballozgattak egy parkoló autó mellett. Felsőgagyon pedig marmonkannákat előzgettek kerékpárral, máshol viszont cigarettával a szájukban biciklizgetek sportnap címén. Tiszaszalkán pedig egy csapat szőlőmunkás gimnasztikázott pár percet ugyanerre hivatkozva.

Nem ez az egyetlen szervezet azonban, ami kamugyanús programokkal szakíthatott uniós pénzeket.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tovább nyomozott hasonló projektek után.

Így derült ki, hogy a szervezők utalványokkal fizetik ki a programok résztvevőit, ráadásul még az utalványokat is EU-s pénzből finanszírozzák.

Hadházy nemrég megkapta a Zala megyei Gyenesdiás önkormányzatától egy kisfalusi felzárkóztató projekt részletes költségvetését, amelyre a Gyenesdiás által vezetett konzorcium 245,8 millió forintot nyert el, Humán szolgáltatások fejlesztése a Tátika-Rezi térségben címmel. A képviselő közben több olyan projekttel találkozott, amelynek gyakori főszereplője volt a DFT Hungária nevű cég. Ebben az esetben rendezvényszervezést látott el a DFT a projektben.

Fotó: Facebook

Ebből a költségvetésből derült ki, hogy az elnyert összegből tízmilliós nagyságrendben költöttek arra, hogy a rendezvényeken meglegyen a pályázatban vállalt létszám, és elkészülhessen a vizuális dokumentáció. A képzési tanfolyamokon 30 ezer forintos együttműködést ösztönző utalvány járt egy lakossági aláírásért, a rövidebb rendezvényeken való részvételért pedig 9600 forint. 

A táblázatok azt mutatják, hogy szervezett pénzlenyúlásról volt szó. A büdzsé szerint ugyanis teljesen eltérő jellegű, helyszínű és anyagigényű események kerültek fillérre pont ugyanannyiba.

Így egyaránt nettó 1 045 000 forintba került egy 50 fős rezi vártúra a tanösvényen, mint egy sport- és egészségnap, egy szüreti felvonulás, a civil szervezetek Márton-napi zöld estje, egy adventi gesztenyesütés, a Rügyfakadás Tavaszünnep, vagy egy 4 órás nyári zenei tábor gyerekeknek.

Várvölgy községben viszont minden 732 ezerbe kerül, akár éjszakai túráról, májusfa kitáncolásról, Cserép Jenő emléktornáról, falumikulásról vagy futóversenyről volt szó.