Magyar Nemzet: augusztustól 20-40 ezer forinttal kapnak többet a pedagógusok, az igazgatóknak pedig jóval többet ígérnek

2020. június 23. 07:38 - szerző: 168 Óra

Az augusztusban esedékes fizetésükkel kapják meg a korábban ígért béremelést a pedagógusok – értesült a kormánypárti Magyar Nemzet. A lap közölte, hogy egyes igazgatók az alapbérük csaknem dupláját kereshetik az új vezetői pótlékkal.

Igaz, korábban szó volt 30 százalékos emelésről, mégis a szakmai szervezeteknek lett igaza a jelek szerint. A mostani összeg a pályán töltött idő és a végzettség függvényében 20-40 ezer forint lehet. Azt írja a kormánylap, mivel az új bérelemet a garantált illetményhez kötötték, a pótlék is minden alkalommal tovább fog nőni, amikor a pedagógus feljebb lép a ranglétrán.

A Magyar Nemzet felidézte, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere februárban jelentette be az intézkedést, amely az óvodai, iskolai nevelőket érinti.

 

Vagyis, természetesen az intézkedés nem a koronavírus alatti helytállását, a digitális oktatás hatékony megvalósítását honorálja a tanároknak.

Lényegében egy új bérelemet vezetnek be, amely beépül a pedagógusok illetményébe, ez az ágazati szakmai pótlék - magyarázta a lapnak Kozák András köznevelési szakértő, megbízott egyetemi oktató.

A legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd,

akik a tanulók létszámához igazodó vezetői pótlékban részesülnek júliustól. Jelenleg az illetményalap 40-80 százaléka a vezetői pótlék, ez a lap szerint 60-170 százalékra fog nőni. Egy 400 fő feletti diáklétszámú iskolát vezető, 33 éve tanító igazgató a mostani 477 ezer forint helyett 619 ezret keres majd. Egy 1000 fő feletti létszámú iskolát irányító, 35 éve a pályán lévő mesterpedagógus igazgató illetménye 629-ről 812 ezerre változik - írta a Magyar Nemzet.