Hónapok óta nem kapnak fizetést a vásárosnaményi ruhagyárnál, tüntetni fognak a dolgozók

2020. július 8., 11:46

Szerző:

Március 23-án állt le a munka az A.R.J. Ruhagyár Zrt. vásárosnaményi üzemében, a dolgozók azóta fizetés nélküli szabadságon vannak,

ez összesen ötszáznál is több dolgozót érint.

Fotó: Forrás: Facebook/ ARJ Ruhagyár

A Mérce a megyei lap, a Szon alapján most azt írja, július 13-án, hétfőn demonstrációt tartanak az üzem mellett, ugyanis nem pusztán fizetést, információt sem kapnak a dolgozók.

A megyei lap által megszólaltatott dolgozók elmondták, hogy a cég nem teljesíti kollektív szerződésben meghatározott bérfizetési kötelezettségét – a szakszervezet pedig korábbi ígéretéhez híven perre megy az elmaradt bérekért.

„A májusi és júniusi bérünket már egyáltalán nem kaptuk meg, és nem is tudjuk, kitől remélhetünk segítséget.

Pedig a kollektív szerződésben ott van, az állásidőért pénz, az alapbér 100 százaléka jár a dolgozóknak” – nyilatkozta a lapnak Újvári Bertalanné szalagvezető és a BDSZ helyi alapszervezetének titkára, aki 35 éve dolgozik az üzemben.

Fotó: Forrás: Facebook/ ARJ Ruhagyár

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke, Sulyokné Kruspán Rozália pedig azt mondta,

„esély sincs arra, hogy ez pár napon belül megoldódik, ezért július 13-án 10 órától demonstrációt tartunk a gyár mellett.”

A dolgozókkal még március 22-én közölték, hogy a továbbiakban nem kell bejönniük, miután a cég angol tulajdonosa és a magyar üzemvezetőség úgy döntöttek, fizetés nélküli szabadságra küldik az üzem 570 munkását a megrendelések visszaesése, elmaradása miatt. Erről nem egyeztettek előzetesen a szakszervezettel vagy a munkásokkal.

Később 270 embert visszahívtak, ők maszkot varrnak, de – az eredeti tervek szerint – csak korábbi bérük 70 százalékáért, amiről később kiderült, nem is 70, csak 60 százalék.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.