Figyelmeztette az USA budapesti nagykövetsége Magyarországot, hogy Kína milliárdos kölcsönei adósságcsapdába hajtanak

2019. április 29., 16:48

Szerző:

„Ne essünk adósságcsapdába! Az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretében Kína milliárdos kölcsönöket ígér infrastruktúrára és gazdasági fejlesztésre. A valóság sajnos nem felel meg az ígéreteknek, és az országok kezelhetetlen adósságcsapdába kerülnek.” - ezzel a szöveggel posztolt egy angol nyelvű videót pénteken délután az Egyesült Államok budapesti követsége, vette észre a 444.hu.

A lépés valószínűleg nem függetlenül a magyar kormány pekingi tárgyalásaitól. Pénteken derült ki például, hogy a kínaiakkal közösen Mészáros Lőrinc családi cége építheti 750 milliárd forintért a Budapest-Belgrád vasútvonalat, miközben Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben az „Egy övezet, egy út kezdeményezést” méltatta.

Orbán Viktor Kínában Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Hszi Csin-ping kínai államfő és felesége Pekingben 2019. április 26-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A videóban egyébként arról van szó, hogy a dél-amerikai Ecuador milyen rossz üzletet kötött Kínával egy vízierőmű építésére, és hogy Kína az ilyen infrastruktúra fejlesztési projektekkel és hitelekkel saját politikai és gazdasági befolyását igyekszik terjeszteni, bezzeg az Egyesült Államokból érkező befektetésekkel milyen jól jár mindenki.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.