Figyelmeztetést adott ki a rendőrség és a katasztrófavédelem a sűrű havazás miatt

2018. december 15. 08:10 - szerző: 168 Óra

Az alkalmazkodás a megváltozott útviszonyoknak fokozott figyelmet igényel az autóvezetőktől – hívta fel a figyelmet a rendőrség, miután az egész országban havazás várható szombaton. A katasztrófavédelem és rendőrség is arra figyelmezteti az autósokat, hogy óvatosan vezessenek. Előbbi azt kéri, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről a http://met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.huweboldalon.

– Csak a téli útviszonyokra felkészített járművel induljanak útnak és használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető alkalmazását, a VÉSZ-t! – írták.

Eközben a rendőrség arra figyelmeztetett, hogy a várható csapadékos időjárás miatt a gépkocsivezetők legyenek tekintettel a korlátozott látási viszonyokra, valamint a csúszós utakra, és a szokásosnál is jóval óvatosabban közlekedjenek! Járműveik sebességét mérsékeljék úgy, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni, és autójuk megcsúszását még korrigálni tudják – írták, olyan praktikus tanácsokkal is ellátva az autósofőröket, mint hogy vezetés közben célszerű a kormányt két kézzel fogni a könnyebb manőverezés érdekében.

– A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a tapadási tényező csökkenése miatt a féktávolság rendkívüli mértékben megnő. Ilyenkor érdemes a kialakult forgalom dinamizmusát követni és az előzést kerülni.

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet: a gyalogosok észlelése esős, illetve havas időben nehezebb, ezért arra kérték az autósokat, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben.