A fideszesek harmada úgy érzi, jobb volt az élet Kádár János idején, mint most, Orbán Viktor alatt

2020. május 28., 15:32

Szerző:

Átfogó tanulmányban elemzi az elmúlt harminc évet a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung. A Rendszerváltás 30 – A rendszerváltás társadalmi megítélése 30 év után címet viselő tanulmány célja, hogy megismerhessük, mit gondol a magyar társadalom a rendszerváltásról. Az elemzés alapjait a Závecz Research személyes megkérdezésen alapuló, reprezentatív közvélemény-kutatása adja – írja a hvg.hu.

A kutatásból sok más érdekesség mellett kiderül, hogy a megkérdezettek abszolút többsége szerint a magyarok többsége jobban élt a Kádár-rendszerben, mint napjainkban:

54 százalék értett egyet ezzel az állítással.

Az összes ellenzéki táborban többen vannak azok, akik szerint jobb volt a többség életszínvonala a Kádár-korszak alatt. Az MSZP-szavazóknál ez az arány 70 százalék, a DK-soknál 71, de még a Jobbik-szimpatizánsok körében is 54.

Nem kevésbé érdekes megállapítás az is, hogy bár a Fidesz táborának pontosan a fele értékelte negatívan az állítást, a kormánypártiak több mint egyharmada még így is inkább nosztalgiával tekint vissza erre az időszakra, és úgy látja, hogy

a magyarok többsége jobban élt Kádár alatt, mint akár most, Orbán Viktor kormányzása idején

– írták a kutatók.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.