Vádat emeltek Simonka György fideszes képviselő ellen

2019. augusztus 21., 17:16

Szerző:

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken – jelentette be az ügyészség.

A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

A vádirat lényege szerint Simonka György és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

A mai napon a Központi Nyomozó Főügyészség

az ügyben 33 személy ellen emelt vádat, akik közül csak Simonka György közszereplő.

A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Simonka György fideszes parlamenti képviselő mentelmi jogát 2018. október 18-án függesztették fel a fideszes országgyűlési képviselők szavazataival az 1,4 milliárd forintos költségvetési csalás gyanúja miatt. Úgy tűnik viszont, hogy a közpénzszivattyú nélküle is pörög tovább.

Az ügyészség azt állítja, a politikus és társai magyarországi és EU-s forrásokból származó beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, vagyis a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vegyenek fel. Az ingatlanokat áron alul megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. A beszerzett eszközök döntően használtak voltak, és csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek. Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Simonka ellen nemrég egykori bizalmasa, Galló Ferenc is kifakadt Facebook-oldalán. Galló azt állította, hogy Simonka pályázatokat akart manipulálni, emellett megfenyegetett és kirúgatott embereket, akik nem az érdekei szerint működtek.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.