Közvetlen pártirányításra utaló levelekre bukkant Pikó András a józsefvárosi lap átvilágításakor

2019. december 16., 11:29

Szerző:

Az átadás-átvétel folyamatának leginkább érthetetlen és megmagyarázhatatlan momentuma az volt, amikor a Józsefváros című lap szerkesztőségének teljes rendszerét törölték, voltak gépek, amelyekből a háttértárolót is kiszerelték. Most már tudjuk, mi állhatott a kétségbeesett akció mögött: el akarták tüntetni a helyi újság direkt pártirányításának és kézi vezérlésű szerkesztési gyakorlatának a nyomait – írta Pikó András Facebook-oldalán.

Józsefváros októberben megválasztott polgármestere két e-mailt osztott meg közösségi oldalán, amelyekre az informatikai átvilágításon bukkantak. A kerület vezetője megjegyezte, hogy az átvilágítást azért is rendelte el, mert az önkormányzat különböző szerveinél és cégeinél, többek között a Józsefváros újság szerkesztőségében törvénytelen adatmegsemmisítés zajlott a hivatalba lépése előtt.

Fotó: Facebook

A két e-mailt Nyerges Zoltán, a Józsefváros főszerkesztője küldte. A lap augusztus végi számának és egyik szeptemberi számának teljes anyagait tartalmazzák, és észrevételeket – Pikó András szerint jóváhagyást – kért a címzettektől. A címzettek névsora illusztris.

„Közöttük is legelső sorban említendő Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője, a kerület egyik parlamenti képviselője. Címzett még Rimán Edina jegyző, a törvényesség helyi őre, aki akkor már a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a választási folyamat pártatlansága és kiegyensúlyozottsága felett is őrködött. Ott van a címzettek között Sára Botond fideszes polgármester és Egry Attila fideszes alpolgármester mellett Farkas Örs is, aki akkor épp a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának az elnöke volt, korábban viszont Kocsis Máté kabinetfőnökeként tevékenykedett, és aki a választási kampányban politikai elemzőként írt többek között a józsefvárosi politikai helyzetről a Magyar Nemzetben”

– írta Pikó András.

A polgármester szerint a két levél bizonyíték a sajtó pártirányítására, és sérti a közfinanszírozott sajtó függetlenségének elvét, illetve a demokrácia szabályait. Úgy véli, a Helyi Választási Iroda vezetőjének közreműködése a kampány alatt a helyi sajtó tartalmának meghatározásában pedig a választás tisztaságát sérti.

Media1 azonban arról írt múlt héten, hogy az új polgármester korábban azt ígérte, kiegyensúlyozottabb lesz a kerületi újság, de egyelőre nem így történt. Pikó András korábban még azt közölte, hogy megszünteti a kerületi újság észak-koreai propagandista jellegét, és az újságban helye lesz az ellenzékbe szorult véleményeknek is.

Azt a Mérce számolta össze, hogy hányszor látható Pikó András képmása, illetve hányszor említik a nevét a vezetése alatt megjelent első lapszámban. A kétkolumnás bevezető anyagban kap szót az új polgármester, amelyben az ellenzék sikeres stratégiájáról esik rengeteg szó, majd jön egy ennél valamivel hosszabb interjú az új polgármesterrel, amit még egy oldal követ a kerület új vezetőségének terveiről. A lap felületének körülbelül harmadát Pikó András fotói teszik ki. Az ellenzékbe szorult Fidesznek nem jutott megszólalási lehetőség.

A Media1 érdeklődésére Pikó András a keresztül azt közölte, hogy a Józsefváros a választás óta független hetilap, annak tartalmába a polgármester nem szól bele. Békési Zsuzsannaa portálnak azzal indokolta az első lapszám furcsaságait, hogy az új szerkesztőség még kialakulóban van, ezért nagy volt rajtuk a nyomás, hogy akárhogy is, ki kell jönnie a lapnak. Az ilyen rohammunkának mindig ára van – tette hozzá.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.