Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Tiszatenyő új polgármestere 250 milliós adóssággal vette át a falut fideszes hivatali elődjétől

2019. november 19. 16:36 - szerző: 168 Óra

Mező József, Tiszatenyő új polgármestere Facebook-oldalán tett közzé egy listát, amin a település önkormányzatának visszatérítési kötelezettségei láthatók. Bejegyzése szerint ezek lejárt, de félbehagyott projektek, lehívott, de másra költött pénzek miatt gyűltek össze. Megjegyezte, hogy a majdnem 250 millió forintnyi kintlevőségre nincs pénze az önkormányzatnak – vette észre az Index.

Mező József a fideszes Kazinczi Istvánt váltotta a polgármesteri székben az önkormányzati választás után. 

Fotó: Facebook

A listán az alábbi tételek szerepelnek:

  • 7,6 milliót kellene fizetniük a Törökszentmiklós-Tiszatenyő Társulás Kistérségi Szociális Szolgáltató Központtal történt szerződésbontás miatt,
  • 253 ezer a törökszentmiklósi Egyesített Gyógyító-Megelőző Intézet és az önkormányzat között létrejött szerződésben betervezett támogatásra,
  • 12 milliót egy olyan sportöltözői beruházásra elnyert támogatás visszafizetésére, amely projekt félbemaradt,
  • 70 milliót egy szintén félbemaradt, BM által támogatott baromfi vágóhíd beruházás miatt,
  • 39 milliót egy lejárt, ám befejezetlen sertéstelep fejlesztési beruházás miatt,
  • 120 milliót, ami önkormányzati épületek energetikai fejlesztésére adott támogatás volt, a pályázatban fel nem használt pénzek nagy része azonban más célra lett felhasználva.

Összesen tehát majdnem 250 millió forintról plusz kamatokról írt a polgármester.

Mező József levelében megjegyezte, hogy az önkormányzat jelenleg nem rendelkezik azzal az anyagi háttérrel, amelyből ezen visszafizetési kötelezettségeket rendezni tudná. Hozzátette, hogy a felsorolt ügyek kapcsán több eljárás van folyamatban.

Két órával később újabb bejegyzésben jelentette be, hogy a település pénzügyi helyzetével kapcsolatban falugyűlés összehívását kezdeményezi, az időpontjáról pedig később ad tájékoztatást.